ENG

Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2018

A A

Το 2018 εξελίσσεται σε μια περίεργη και δύσκολη αμπελουργική χρονιά με υψηλές απαιτήσεις από τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς.

Ξεκινάμε την περιήγηση στις αμπελουργικές περιοχές από την όμορφη Σαντορίνη. Ο οινολόγος και οινοποιός Δρ. Γιάννης Παρασκευόπουλος της Γαία Οινοποιητική είναι λακωνικός και ξεκάθαρος: «Ήταν μια εξαιρετικά άνυδρη χρονιά με πολύ μειωμένη παραγωγή. Η πτώση της ξεπέρασε το 15%. Και πολύ πρώιμη, τουλάχιστον κατά 10 ημέρες. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου. Η ποιότητα είναι πολύ καλή. Καθαρό σταφύλι, υγιές, με πολύ καλές ωριμότητες, καλές ισορροπίες: 13% με pH 2.8 και με λίγα φαινολικά. Όμως, με τιμή αγοράς σταφυλιού 4,5 – 4,7€... το μέλλον είναι αβέβαιο!»

Ο Γιάννης Οξυζίδης, οινολόγος του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα μιλά για μια «Περίεργη χρονιά. Πολύ πρώιμη. Με ζεστό Απρίλιο και Μάιο. Στη συνέχεια ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν σχετικά δροσεροί. Σαν τελικό αποτέλεσμα είχαμε πρωίμηση της ωρίμανσης κατά μία εβδομάδα έως 10 ημέρες. Εμείς ξεκινήσαμε τον τρύγο την 1 Αυγούστου, ο πιο πρώιμος τρύγος για το κτήμα». Σχετικά με την ποιότητα των σταφυλιών διευκρινίζει ότι: «Λόγω βροχών, υπήρξε πίεση σε ασθένειες. Κυρίως ζορίστηκε το Sauvignon Blanc από όψιμη σήψη και η υπερευαίσθητη Μαλαγουζιά. Έγινε όμως πολύ καλή διαλογή στο αμπέλι». Και συνεχίζει: «Τα σταφύλια που ήταν σε καλή κατάσταση είναι πολύ αρωματικά. Αποζυμώνουν δεξαμενές SB και Chardonnay με ΔΑΤ 12 – 13 % και καλές οξύτητες,  καλύτερες από πέρυσι λόγω των πιο χαμηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Είχαμε δροσερά βράδια και πρωινά, και η διαφορά θερμοκρασίας ημέρας/νύχτας διατήρησε το τρυγικό οξύ. Για τα ερυθρά σταφύλια, στο Merlot που μαζέψαμε παρατηρούμε πολύ καλή εκχυλισματικότητα των ανθοκυανών, φρούτο και μέτρια συμπύκνωση. Περιμένουμε κρασιά μαλακά, ευκολόπιοτα, νόστιμα...»

Πρωίμηση 8 – 12 ημερών από την αρχή, από την άνθιση, και στην Επανομή με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου από το ομώνυμο κτήμα να διευκρινίζει «Εμείς, όμως, είχαμε ελάχιστες βροχές. Μόλις 60mm τον Μάιο, ενώ τον ίδιο μήνα στην περιοχή του αεροδρομίου και στο Παγγαίο, στη Βιβλία Χώρα, έφτασαν τα 200 mm! Άλλα 50mm τον Ιούνιο και μια βροχή στις αρχές Αυγούστου. Αυτό ήταν όλο! Επειδή όμως τριγύρω έβρεχε συνέχεια, είχαμε υψηλή υγρασία και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για ασθένειες, για περονόσπορο και ωίδιο. Έτσι είμασταν συνέχεια μέσα στον αμπελώνα, συνέχεια πάνω από τα αμπέλια. Φέτος που ξεκινήσαμε και τη βιολογική καλλιέργεια σε ένα τμήμα του αμπελώνα, είμασταν συνέχεια μέσα! Ξεφυλλίσαμε 5 φορές!». Κι όσον αφορά στον τρύγο «Ξεκινήσαμε στις 5 Αυγούστου με το SB, συνεχίσαμε με Chardonnay, σήμερα (24/08) τελειώσαμε τη Μαλαγουζιά και από λευκές μας μένει το Ασύρτικο. Θα το πάρουμε την επόμενη εβδομάδα. Από τα ερυθρά τρυγήσαμε το Merlot. Έχουμε υψηλούς αλκοολικούς τίτλους: 13,5% στη Μαλαγουζιά, 14,5% σε SB και Chardonnay, 14,7% στο Merlot. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, εγώ όμως είμαι πολύ αισιόδοξος. Περιμένω να είναι εξαιρετική για τα κρασιά».  

Ο Απόστολος Μούντριχας από το Κτήμα Αβαντίς μας εξηγεί ότι για την Εύβοια «Το βασικό χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι ότι δεν είχαμε χειμώνα. Ο βλαστικός κύκλος ξεκίνησε πρώιμα κατά 10 – 15 ημέρες. Για μας, ήταν σχετικά άνυδρη η χρονιά. Δηλαδή, είχαμε μια - δυο βροχές στα τέλη Μαΐου, που στην ουσία βοήθησαν τα αμπέλια, και ακόμη μία, καλή, στα τέλη Ιουλίου. Αυτό! Να σκεφτείς πως χρειάστηκε να ποτίσω! Έτσι, δεν είχαμε και ασθένειες. Εκτός από μια προσβολή από βοτρύτη σε ένα ποσοστό 5-10% της υπερευαίσθητης Μαλαγουζιάς από τη βροχή του Ιουλίου, όλα τα άλλα σταφύλια ήταν καθαρά». Και συνεχίζει: «Το καλοκαίρι, γενικά, ήταν ήπιο. Κι έτσι, ενώ ο περκασμός ξεκίνησε 15 ημέρες νωρίτερα απ’ ότι συνήθως, τελικά καταλήξαμε σε 10 ημέρες πρωίμηση. Αρχίσαμε τρύγο στις 5 Αυγούστου με το SB και συνεχίσαμε γύρω στον Δεκαπενταύγουστο με τα Viognier, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο. Τώρα (25/08) τρυγάμε Ασύρτικο και Syrah. Πιστεύω ότι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μαζέψει και τη Μαυροκουνδούρα και θα τελειώσουμε». Όσο για τους μούστους και τα πρώτα αποζυμωμένα κρασιά; «Είναι πολύ καλά. Τραγανά, με καλές οξύτητες (pH 3.1 με 12,5%) και αρωματικά, με χαρακτήρα περισσότερο ‘πράσινο’ παρά τροπικό Ακόμη και η Μαλαγουζιά δεν είναι έντονα τετρπενική, όπως συνήθως, εμφανίζει βοτανικά στοιχεία. Πιστεύω ότι σε αυτό συνέβαλε και το ήπιο καλοκαίρι».

Διαβάστε ακόμη: Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2018 - συνέχεια