ENG

Εκ βαθέων

A A

H ζωή και το έργο της μεγάλης κυρίας του ελληνικού κρασιού Σταυρούλας Κουράκου - Δραγώνα δύσκολα θα μπορούσε να χωρέσει μέσα σε λίγες λέξεις.

Μπήκε στο Πανεπιστήμιο, στο Χημικό Τμήμα στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια.
Σχεδόν τυχαία βρέθηκε να εργάζεται στο Υπουργείο Γεωργίας στο Ινστιτούτο Οίνου.
Η πρώτη γυναίκα με δίπλωμα οινολόγου στην Ευρώπη!
Εξελέγη παμψηφεί πρόεδρος του O.I.V. του περίφημου Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου. Υπερασπίσθηκε και κατοχύρωσε 27 ελληνικές Ονομασίες Προελεύσεως και την Ονομασία κατά Παράδοση για το Ούζο.
Παρασημοφορήθηκε από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Τα βιβλία που έγραψε συνδυάζουν την επιστημονική προσέγγιση με την έρευνα της ιστορίας και της εξέλιξης των ελληνικών ποικιλιών και κρασιών. Αρκετά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Συγκεκριμένα για το «Εκ βαθέων. Με αφορμή μία συνέντευξη» το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Φοίνικα, με χορηγό έκδοσης το Κτήμα Γεροβασιλείου, μας πληροφορεί η ίδια στα Προλεγόμενα: 

«...] Μπήκα στον πειρασμό να γράψω, με βάση αυτό το ερωτηματολόγιο ως οδηγό [του δημοσιογράφου Τάσου Μπρεκουλάκη, εκ των συνεργατών της Lifo] ένα κείμενο που να σκιαγραφεί την επαγγελματική μου ζωή παράλληλα με την εξελικτική πορεία της ελληνικής οινοπαραγωγής. Από αυτό το κείμενο, που γέμισε πολλές σελίδες, αν και μικρό μόνο μέρος των αναμνήσεων μου, δημοσιεύθηκε ένα απόσπασμα στη Lifo (φ. 604, 9.5.2019) σε ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα με φωτογραφίες μου από παλαιότερο τιμητικό έντυπο, και ανέβηκε στο διαδίκτυο. Τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα, τα θερμά emails, καθώς και τα σχόλια στο twitter όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από Έλληνες του εξωτερικού, δεν μπορώ να μην ομολογήσω ότι με συγκίνησαν.
Έτσι, όταν ο Μπάμπης Λέγγας μου είπε ότι o οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, με τον οποίο μας συνδέει οικογενειακή φιλία από πολύ παλιά, παίρνοντας αφορμή από αυτό το δημοσίευμα, του τηλεφώνησε και του εξέφρασε την επιθυμία να επιχορηγήσει την έκδοση ενός βιβλίου μου με βιωματικό περιεχόμενο, συναίνεσα να δημοσιευθεί το κείμενο που μόλις είχα γράψει.
Αυτή είναι η ιστορία του μικρού βιβλίου που κρατούν οι αναγνώστες στα χέρια τους, το κείμενο του οποίου γράφτηκε εκ βαθέων.»


Στη φωτογραφία η κυρία Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα, πρόεδρος του OIV, σε δεξίωση στο Δημαρχείο της Βιέννης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, 1980.