ENG

Κανονισμός Διεθνών Διαγωνισμών Οίνου - O.I.V.

A A

Προϊόντα που μπορούν να διαγωνιστούν
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι οίνοι που παράγονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της χώρας προέλευσής τους και τον Παγκόσμιο Κώδικα Οινολογικών Πρακτικών του O.Ι.V. Η κατηγοριοποίηση των δειγμάτων βασίζεται σε αυτούς τους Κανονισμούς.

Κριτικές Επιτροπές
Τα δείγματα αξιολογούνται από τις Διεθνείς Κριτικές Επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από δοκιμαστές απ' όλο τον κόσμο, των οποίων ο αριθμός εξαρτάται από τον αριθμό και την ποικιλία των διαγωνιζόμενων οίνων. Κάθε Κριτική Επιτροπή αποτελείται από πέντε (5) έως επτά (7) κριτές οι οποίοι είναι κατά πλειοψηφία οινολόγοι.

Ο O.I.V. εξουσιοδοτεί έναν “ειδικό” εκπρόσωπό του για να επιβλέπει τη διαδικασία του διαγωνισμού. Ο ειδικός συντάσσει μια έκθεση για την εξέλιξή της.

Διαδικασία των γευστικών δοκιμών
Η διαδικασία γευστικής δοκιμής που χρησιμοποιείται (και παρουσιάζεται στη συνέχεια) είναι η προτεινόμενη από τον O.I.V.

Παρουσίαση των οίνων
Κάθε οίνος δοκιμάζεται ξεχωριστά και όχι συγκρινόμενος με άλλους.

Έντυπο Αξιολόγησης
To Έντυπο Αξιολόγησης του οίνου είναι το προτεινόμενο από τον O.I.V. και την Παγκόσμια ένωση Οινολόγων. Περιέχει τις ακόλουθες ενδείξεις σχετικά με τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες:
o    Οπτική εξέταση: διαύγεια - όψη
o    Οσφρητική εξέταση: καθαρότητα - ένταση - ποιότητα
o    Γευστική εξέταση και άρωμα στόματος: καθαρότητα - ένταση - διάρκεια - ποιότητα
o    Γενική εντύπωση, αρμονία

Μια κλίμακα εκτιμήσεως 5 βαθμίδων προβλέπεται για κάθε οργανοληπτικό χαρακτήρα:
1. Εξαιρετικό
2. Πολύ καλό
3. Καλό
4. Μέτριο - ικανοποιητικό
5. Ανεπαρκές

Μετάλλια
Aπονέμονται τα ακόλουθα μετάλλια, βάσει της βαθμολογίας των δειγμάτων:    
• Μεγάλο χρυσό μετάλλιο
• Χρυσό μετάλλιο
• Ασημένιο μετάλλιο
• Χάλκινο μετάλλιο
Το σύνολο όλων των μεταλλίων που απονέμονται στα καλύτερα δείγματα δεν υπερβαίνει το 30% των δειγμάτων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.