ENG

Λούντζα και Λουκάνικο Πιτσιλιάς

13/02/2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης των κυπριακών προϊόντων, Λούντζα Πιτσιλιάς και Λουκάνικο Πιτσιλιάς, στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Ας θυμηθούμε ότι γνωρίζουμε για αυτά τα νόστιμα, παραδοσιακά αλλαντικά της Κύπρου.

Λούντζα Πιτσιλιάς

Γνωστή για τη μοναδική γεύση της

Τύπος αλλαντικού: κρασάτο + καπνιστό

Κρέας: χοιρινό φιλέτο

Παραγωγή
Παρασκευάζεται από χοιρινό φιλέτο, το οποίο πασπαλίζεται με αλάτι και εμβαπτίζεται σε ερυθρό ξηρό κρασί όπου και παραμένει για να ωριμάσει («µπει»). Το φιλέτο, είτε κατά την αλάτιση είτε κατά την παραμονή του στο κρασί, καρυκεύεται με κόλιανδρο, κύμινο (αρτυσιά) και μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια, το κρέας καπνίζεται σε κλειστό χώρο με καύση ξύλων. Προαιρετικά μπορεί να παραμείνει σε ωριμαντήριο.

Στο τραπέζι
Σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες. Τρώγεται μόνη της, αλλά είναι υπέροχη στον τραχανά ή σε ομελέτες.

Αρμονία με κρασί: ροζέ ή ερυθρό Μαραθεύτικο, Merlot


Λουκάνικο Πιτσιλιάς

Τύπος αλλαντικού: Κρασάτο + καπνιστό

Κρέας: χοιρινός κιμάς / κουτάλα (μπροστινά πόδια)

Παραγωγή
Παρασκευάζεται από χοιρινό κιμά ο οποίος μαρινάρεται σε ερυθρό ξηρό κρασί και καρυκεύεται με αλάτι και μπαχαρικά: κόλιαντρο, κύμινο, μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια ενθηκεύεται σε χοιρινό έντερο, το οποίο δένεται κατά διαστήματα σε κόμπους δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα από λουκάνικα («τεράτσια»). Τέλος τοποθετείται σε ειδικό καπνιστήριο όπου καπνίζεται με καύση ξύλων.

Στο τραπέζι

Σερβίρεται ωμό ή  ψητό στη σχάρα, στον φούρνο, στο τηγάνι και ιδανικά, ψητό στα κάρβουνα.

Αρμονία με κρασί: Cabernet Sauvignon, Syrah
A A