ENG

Ο κόσμος των ροζέ κρασιών. Οι διεθνείς τάσεις και τα νέα trends

A A

Το Rosé Wines World Tracking είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συμβουλίου Οίνων της Προβηγκίας (CIVP) και της FranceAgriMer. Από το 2002 που δημιουργήθηκε, συντάσσει, αναλύει και διαδίδει δεδομένα σχετικά με την παραγωγή και την κατανάλωση ροζέ κρασιών σε 47 χώρες. Αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς και των εξελίξεων σε όλο τον κόσμο βοηθώντας στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στα βασικά σημεία της τελευταίας δημοσίευσής του (2020).


Παραγωγή / Κατανάλωση: Η αγορά των ροζέ κρασιών είναι παραδοσιακά ‘σφιχτή’ σε ότι αφορά στην προσφορά. Το 2017 συγκεκριμένα η χαμηλή παραγωγή δεν μπόρεσε να καλύψει τη ζήτηση. Το 2018 αυτή η σχέση είχε θετικό πρόσημο, για πρώτη φορά μετά το 2014.

Η κατανάλωση των ροζέ κρασιών παγκοσμίως μέσα σε 17 χρόνια έχει απογειωθεί, σκαρφαλώνοντας κατά ένα απίστευτο 40% ανάμεσα στο 2002 και το 2018. Συγκριτικά, στην ίδια περίοδο, η κατανάλωση των ήρεμων κρασιών και των τριών χρωμάτων (λευκό, ροζέ, ερυθρό) παγκοσμίως αυξήθηκε μόλις κατά 5%.

Η παραγωγή των ροζέ κρασιών παγκοσμίως, μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας και ένα ιστορικό χαμηλό για το 2017 (κυρίως λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών), το 2018 σημείωσε αύξηση ρεκόρ: 31% σε μόλις έναν χρόνο.

Σε αξία, το παγκόσμιο ροζέ εμπόριο, εμφανίζει επίσης μεγάλη δυναμική, φτάνοντας το 2018 στα 2,2 δις €, δηλαδή 200 εκ. € περισσότερο από το 2017, 10% αύξηση σε έναν χρόνο.  

Τα premium ροζέ κρασιά προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία (3,5€/750ml customs price excl VAT). Η Ισπανία, αντίστροφα, έχει ισχυρή τοποθέτηση στα entry level ροζέ (0,75€/750ml). Η Ιταλία, από την άλλη, είδε μείωση στον όγκο των εξαγωγών της, με αύξηση, ωστόσο, στη μέση τιμή (2,37€/750ml).

Όλες οι χώρες παραγωγοί ροζέ κρασιών της Νότιας Ευρώπης, καθώς και του Νοτίου ημισφαιρίου, είναι καθαρά εξαγωγείς. Αντίθετα, οι χώρες του Βορείου ημισφαιρίου είναι καθαρά εισαγωγείς. Τη μερίδα του λέοντος μοιράζονται τα γαλλικά και τα ιταλικά κρασιά στις Η.Π.Α.

Ως γενικό συμπέρασμα, το Rosé Wines World Tracking επισημαίνει τη συνεχόμενη αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ροζέ κρασιών. Το 2018 αρκετοί δείκτες σημείωσαν ιστορικά υψηλά. Η Γαλλία και οι Η.Π.Α. είναι καθαρά οι δύο χώρες που οδηγούν την παγκόσμια ροζέ οινική αγορά. Επίσης οι Η.Π.Α., στην ουσία μέσα σε έναν χρόνο διπλασίασαν την off-trade κατανάλωση ροζέ κρασιών (ένα κανάλι που στις Η.Π.Α. αντιπροσωπεύει το 80% της κατανάλωσης).

Ολόκληρο το άρθρο στο Wine Plus magazine No. 60 - Δεκέμβριος 2020