ENG

Τρύγος 2019 - συνέχεια 2

A A

Συνεχίζουμε τις ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2019.

Ο Απόστολος Μούντριχας από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια είναι ενθουσιώδης. Μιλάει για μια «Απίστευτα ευλογημένη χρονιά. Είχαμε καλό χειμώνα και ο βλαστικός κύκλος ξεκίνησε στην ώρα του. Δεν είναι όψιμη χρονιά, όπως ακούω διάφορους να λένε, είναι φυσιολογική! Εμείς ξεκινήσαμε στις 8 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc, για το οποίο ειδικά το δροσερό καλοκαίρι, ήταν πολύ ευνοϊκό. Έχουμε τραγανό φρούτο, ωραία αρώματα, πολύ καλές οξύτητες… Χρόνια είχα να δω pH:3.1 στο Sauvignon. Ακόμη και η Μαλαγουζιά που πάσχει από οξύτητες, φέτος το πάλεψε! Την Παρασκευή ξεκινήσαμε με το Ασύρτικο και τη Δευτέρα (2 Σεπτεμβρίου) θα μπούμε στα πρώιμα Syrah. Υπολογίζω πως ο τρύγος μας θα πάει μέχρι του Σταυρού. Γενικά, η χρονιά πάει ωραία, δεν τρυγάμε με άγχος… Πάμε πολύ καλά!»

Όσον αφορά στη Σαντορίνη, μου επανέλαβε την εικόνα της τραγικά μειωμένης ποσότητας που κατέγραψε και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Αφήνοντας για το τέλος και μια αισιόδοξη πρόβλεψη, μου είπε: «Φέτος είχαμε πολλές βροχές στη Σαντορίνη. Οπότε, πρώτα ο Θεός, υπολογίζουμε και ευχόμαστε του χρόνου να έχουμε μια χρονιά ‘πολυσταφυλιάς’, όπως τη λένε στο νησί. Εγώ έχω δει μια mini χρονιά πολυσταφυλιάς το 2014. Η προηγούμενη ήταν το 2004.» Το ευχόμαστε και εμείς μαζί σας.  

Ο Άκης Παπαδόπουλος από το Κτήμα Τέχνη Αλυπίας στο Μικροχώρι Δράμας επίσης μίλησε για μια καλή χρονιά. «Δεν έχουμε θέματα ασθενειών. Τα σταφύλια είναι υγιή, οπότε δεν έχουμε τα ένζυμα που προκαλούν τις οξειδώσεις και το καφέτιασμα των γλευκών, όπως πέρυσι. Επίσης σε σχέση με το 2018 που ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για τα λευκά, έχουμε ενδιαφέρον αρωματικό δυναμικό. Αρώματα καθαρά και καλές οξύτητες. Και οι ποσότητες είναι όπως τις υπολογίζαμε, δεν είχαμε απώλειες. Αρχίσαμε στις 16 Αυγούστου, που είναι 10 μέρες αργότερα από πέρυσι αν όμως το δούμε σε βάθος 5ετίας είναι φυσιολογική η χρονιά. Έχουμε τρυγήσει τα Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ασύρτικα και αυτή την εβδομάδα θα περάσουμε στο Ασύρτικο.»


Συνέχεια...