ENG

Τρύγος 2019 – συνέχεια 4

A A

Συνεχίζουμε τις ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2019.

Ο Γιώργος Σκούρας από το Κτήμα Σκούρα μας μιλά για τη σοδειά του 2019 στη Νεμέα. «Καλλιεργητικά, ήταν μια δύσκολη και επικίνδυνη χρονιά, καθώς σε ορισμένα σημεία της ζώνης εκδηλώθηκαν πολλά επίπεδα ευδαιμίδας, κυρίως στις πιο ζεστές περιοχές. Σε άλλες, καθόλου. Υπήρξε και προσβολή από έναν μύκητα που στεγνώνει τα σταφύλια με αποτέλεσμα να ανεβάζει κατακόρυφα τα σάκχαρα, ενώ η οξύτητα μένει υψηλή. Αυτό σήμαινε συνεχή επαγρύπνηση στους αμπελώνες, όμως… αυτή είναι η δουλειά μας!» Για τον τρύγο «είναι όψιμος σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές, κανονικός αν τον συγκρίνουμε με αυτό που ίσχυε παλαιότερα. Με το Αγιωργίτικο ξεκινήσαμε στις 14 Σεπτεμβρίου στις πρώιμες περιοχές και μέχρι τώρα έχει μαζευτεί ένα μικρό ποσοστό του συνόλου. Φαίνεται πως θα έχουμε πολύ ωραία κρασιά, με έντονα χρώματα και αρώματα. Δυνατά κρασιά. Χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι οι υψηλές οξύτητες και τα χαμηλά pH:3,3.» Όσο για τις ποσότητες παραγωγής «σε αρκετές περιοχές έχουμε πτώση της τάξης του 20 – 30%. Εγώ στα αμπέλια μου που δεν είναι ποτιστικά, είμαι μείον 30%. Σε άλλες περιοχές δεν παρατηρείται μείωση. Δεν μπορώ να απαντήσω στο που οφείλεται, όμως σίγουρα συνέβαλε το ότι τις τελευταίες 40 ημέρες δεν είχαμε καθόλου βροχόπτωση. Πάντως ο μεγάλος τρύγος είναι ακόμη μπροστά μας…»

Η Χαρούλα Σπινθηροπούλου από την οινοποιία Αργατία μας δίνει πληροφορίες για τη χρονιά στη Νάουσα. «Ο ζεστός Μάρτης μας προετοίμασε για πρωίμηση, όμως τα κρύα στις αρχές του Απρίλη την καθυστέρησαν, έτσι η έκπτυξη των οφθαλμών ξεκίνησε κανονικά. Το ίδιο και η άνθιση και ο περκασμός. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν ζεστοί, χωρίς όμως εξάρσεις και καύσωνες, από το πρωί ως το βράδυ είχαμε θερμοκρασίες 20-30oC. Ήταν ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι. Χωρίς βροχές. Από τα μέσα Ιουλίου δεν έβρεξε καθόλου. Αυτό είχε σας αποτέλεσμα, στο τέλος το Ξινόμαυρο να στρεσαριστεί. Όταν όμως το Ξινόμαυρο στρεσάρεται, μας δίνει εξαιρετικές χρονιές!» Και συνεχίζει «Ενώ ο τρύγος για το Ξινόμαυρο φαινόταν πως θα είναι όψιμος, τελικά με τις ζέστες του Σεπτεμβρίου, ήρθε… στα ίσα του. Ξεκινήσαμε στις 16 Σεπτεμβρίου και έχουμε ωραία χρώματα, πολύ ωραία αρώματα και καλές οξύτητες με κανονικά pH. Και οι ποσότητες είναι κανονικές. Το 2019 θα είναι εξαιρετική χρονιά!»¨