ENG

Τρύγος 2019

A A

Με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για μια «πολύ καλή χρονιά», σταυρώνοντας τα δάκτυλα... ξεκινούμε τις ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2019.

Ζητάμε, όπως κάθε χρόνο, από παραγωγούς, γεωπόνους, οινολόγους που μοχθούν στις διαφορετικές ζώνες να μας δώσουν μια πρώτη εκτίμηση. Και καταγράφουμε τις ανταποκρίσεις στο www.wineplus.gr.

Στη Σαντορίνη ο τρύγος ξεκίνησε κανονικά, η ποιότητα των σταφυλιών είναι πολύ καλή, αυτό όμως που επίσης μετράει και έχει σημάνει συναγερμό στους οινοποιούς είναι η πρωτοφανής μείωσης της παραγωγής. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από τη Γαία Οινοποιητική είναι αποκαλυπτικός: «Τα αμπέλια του νησιού δίνουν συνήθως παραγωγή 2.000 τόνων σταφυλιών. Πέρυσι κατεβήκαμε στους 1.600. Φέτος η σοδειά δεν θα φτάσει καν τους 1.000 τόνους! Αν ανατρέξουμε στα στατιστικά στοιχεία, θα δούμε ότι πρόκειται για μία μείωση της τάξεως του 4% τον χρόνο!!» Και συνεχίζει: «Υπάρχει σαφώς εξήγηση, η οποία είναι ότι δεν γίνονται πλέον οι απαραίτητες εργασίες αναμπέλωσης. Μια σειρά από εργασίες στο αμπέλι, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί.» Καθώς αυτή η μικρή, ελάχιστη σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς ποσότητα πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα σε τουλάχιστον 15 οινοποιούς-διεκδικητές, οι φήμες για την τιμή των σταφυλιών φέτος στη Σαντορίνη κάνουν λόγο για μεγάλη άνοδο από την ήδη πανάκριβη περσινή (4,5 – 5,00 €/κιλό).

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου από την Επανομή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για μια «Πολύ καλή χρονιά! Φυσιολογική, όσον αφορά στον χρόνο του τρύγου, μην βλέπεις που η περσινή ήταν πρώιμη... Ξεκινήσαμε στις 12 Αυγούστου με το Chardonnay, συνεχίσαμε με το Sauvignon Blanc, την Πέμπτη τελειώσαμε με το Merlot και από Δευτέρα (26/08) παίρνουμε Μαλαγουζιά. Τα σταφύλια είναι τέλεια, απολύτως υγιή! Ούτε μια ρόγα, χαμένη. Έχουμε την ωρίμανση που θέλουμε με ωραίες οξύτητες, για παράδειγμα στο Sauvignon Blanc με ΔΑΤ: 13% είμαστε στα 6 mg/l. Και φαίνεται πως θα έχουμε και πολύ ωραία αρώματα. Είναι πολύ ευνοϊκός και ο καιρός αυτές τις τελευταίες ημέρες. Έχουμε 30-32 βαθμούς την ημέρα, και το βράδυ η θερμοκρασία κατεβαίνει στους 18, τους 19 βαθμούς. Ιδανικές συνθήκες για την ωρίμανση των σταφυλιών! Οι οινοποιοί που έχουν δικά τους αμπέλια, μπορούν να τρυγήσουν όποτε πρέπει!»

Συνέχεια...