ENG

Τρύγος 2021 - η συνέχεια...

A A

Ο τρύγος του 2021 συνεχίζεται. Συνεχίζουμε και εμείς τις ανταποκρίσεις μας μιλώντας με οινολόγους και οινοποιούς από την... πρώτη γραμμή.

Σήμερα συζητάμε με τους οινολόγους και οινοποιούς Βαγγέλη και Αργύρη Γεροβασιλείου από το διάσημο κτήμα στην Επανομή.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου μιλά για μια «Περίεργη χρονιά. Με μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμανση. Οι ελληνικές ποικιλίες συμπεριφέρθηκαν πολύ καλύτερα από τις ξενικές στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Γιατί είμαστε 5 μήνες χωρίς βροχή! Εμείς φυσικά έχουμε 4 γεωτρήσεις και δεν αφήσαμε τα αμπέλια χωρίς νερό. Αυτό είναι πολύ βασικό. Επίσης, δεν ξεφυλλίζουμε και πολύ, οπότε δεν είχαμε και εγκαύματα.»

Και συνεχίζει: «Έχουμε τρυγήσει το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Merlot. Τελειώσαμε και με την πρώιμη Μαλαγουζιά. Ναι, η Μαλαγουζιά είναι ευαίσθητη ποικιλία, αλλά φέτος που δεν είχαμε υγρασίες, ούτε πρόβλημα ευδαιμίδας, είναι εντάξει. Σαφώς ζορίστηκε, όμως είναι εντάξει. Και με 25 χρόνια καλλιέργειάς της, ξέρουμε πως να της φερθούμε.»

Και όσον αφορά στο τελικό ζητούμενο, στα κρασιά; «Είμαι επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα στις λευκές ποικιλίες. Οι ερυθρές ελληνικές όμως, το Λημνιό, το Ξινόμαυρο και απ’ ότι φαίνεται και το Syrah, που ο καύσωνας τις βρήκε σχεδόν στον περκασμό, ωριμάζουν κανονικά. Το Μαυροτράγανο από την άλλη, που συνήθως το τρυγάμε Σεπτέμβριο είναι ήδη έτοιμο. Και να σκεφτείς ότι η χρονιά ξεκίνησε με οψιμότητα 12 ημερών. Είναι μια περίεργη χρονιά και εύχομαι να μην ξαναέχουμε άλλη τέτοια!»

Για την πορεία του βιολογικού κύκλου των αμπελιών στην Επανομή μιλά και ο Αργύρης Γεροβασιλείου, υπεύθυνος πλέον των οινοποιήσεων στο κτήμα. Όπως εξηγεί «Οι τελευταίες 3 χρονιές ήταν όψιμες. Και η φετινή έτσι ξεκίνησε. Με τον Μάρτιο να κάνει αρκετά κρύα και κάποιες βροχές στην άνοιξη, ξεκινήσαμε με οψιμότητα τουλάχιστον 10 ημερών. Μετά όμως ήρθαν οι ζέστες, κυρίως οι καύσωνες του Ιουλίου. Κάποια αμπέλια αντέδρασαν με μεγάλη επιτάχυνση της ωρίμανσης, άλλα με μπλοκάρισμα. Σε αυτά χρειάστηκε να επέμβουμε με επιπλέον πότισμα.»

Τον ρωτώ και για τα κρασιά που αποζημιώνουν. «Το Sauvignon Blanc, με το οποίο ξεκινήσαμε στις 8 Αυγούστου, είναι πλέον στα βαρέλια και έχει αποζυμώσει. Με αλκοολικό τίτλο στα 13% και pH: 3.45 έχουμε καλή γευστική ισορροπία. Και στα αρώματα, η ανομοιομορφία της ωρίμανσης πρόσθεσε στον εξωτικό χαρακτήρα της ποικιλίας και πράσινες νότες. Στο Merlot, στο οποίο χρειάστηκε να κάνουμε σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι συνήθως πράσινο τρύγο, έχουμε ωραία χρώματα. Για τις υπόλοιπες ποικιλίες θα περιμένουμε. Τώρα ο καιρός είναι καλός, οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές, ούτε αναμένονται και βροχές, οπότε θα τις αφήσουμε να φτάσουν στη σωστή ωριμότητα.»