ENG

Ψυχο-γαστρονομία

A A

Το καινούργιο βιβλίο της  ψυχολόγου Καλλιόπης Εμμανουηλίδου μας βοηθάει να διαμορφώσουμε μια φιλοσοφία διατροφής αλλά και ζωής, η οποία σέβεται το σώμα μας και την ψυχική μας υγεία και έχει ως κεντρικό άξονα την αγάπη προς τον εαυτό μας αλλά και την απόλαυση του φαγητού.

Ένας πρακτικός οδηγός διατροφής που μας εξηγεί ότι η  αυτογνωσία, η ενσυνειδητότητα, η διαισθητική διατροφή, η μαγειρική, η γευσιγνωσία, η κοινωνική διάσταση της τροφής «κουμπώνουν» μεταξύ τους και συνθέτουν μια νέα προσέγγιση απέναντι στο φαγητό.

Η ψυχο-γαστρονομία είναι επομένως μια έννοια που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας σχέσης με τη διατροφή: είναι το χτίσιμο μιας συνειδητής και ποιοτικής σχέσης με την τροφή, με τη διαδικασία της προετοιμασίας της, με τη διαδικασία της πρόσληψης της τροφής, με την αίσθηση του σώματός μας.

Ο τρόπος άσκησης της ψυχο-γαστρονομίας περιλαμβάνει την αποδοχή του εαυτού μας, την απελευθέρωση από την τελειομανία και από την αίσθηση ανεπάρκειας.

Η φροντίδα του εαυτού αποτελεί έναν κεντρικό άξονα, ώστε να διατρεφόμαστε όχι μόνο ηδονικά και σίγουρα καθόλου τιμωρητικά (με υπερφαγίες ή αποστερήσεις), αλλά με γνώμονα το καλό μας και την αληθινή, πολυδιάστατη, συνειδητή απόλαυση αυτής της διαθέσιμης ευκαιρίας που μας προσφέρει μια διατροφική εμπειρία.

Αν, λοιπόν, η διατροφή σας σας προκαλεί σύγχυση και άγχος, αν οι ενοχές δεν σας αφήνουν να απολαύσετε το φαγητό, η Ψυχο-γαστρονοµία θα σας μάθει να τρέφεστε σωστά και να κάνετε τη μαγειρική αγαπημένη θεραπευτική συνήθεια!