ENG

Η τέχνη στα οινοποιεία - Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

18/02/2023

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, δοκιμάζουμε κρασιά και θαυμάζουμε έργα τέχνης σε οινοποιεία.
Επόμενη στάση στην Αδριανή Δράμας.

Ο Γεράσιμος Λαζαρίδης απαντά στις ερωτήσεις του Wine Plus magazine.  

Πώς και πότε ξεκίνησε η σχέση του οινοποιείου με την τέχνη;
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια η τέχνη στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη χαρακτηρίστηκε ως συμπρωταγωνιστής στην πορεία και την εξέλιξη του οινοποιείου. Η αρχή έγινε με τις πρώτες ετικέτες της οικογένειας «Αμέθυστος» και την πρόταση του Γιάννη Νάνου (αρχιτέκτονα και ζωγράφου) να διακοσμηθούν οι φιάλες από πίνακες με μορφές γυναικών κάτι που δημιούργησε «τάση» στο χώρο του κρασιού τη δεκαετία το ’90.

Ποια είναι τα έργα τέχνης που μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες στο οινοποιείο του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη;
Οι πίνακες και οι νωπογραφίες του Γιάννη Νάνου κοσμούν το κελάρι παλαίωσης των ερυθρών κρασιών αλλά και τις αίθουσες του επισκέψιμου οινοποιείου προσδίδοντας στους χώρους αυτούς την κομψότητα που πηγάζει από τη  συνύπαρξη της τέχνης του κρασιού με αυτή της ζωγραφικής.
Άλλος ένας τομέας τέχνης που αξίζει να αναφερθεί είναι και τα μαρμάρινα γλυπτά. Πρόκειται για πιστά αντίγραφα γνωστών έργων τέχνης της αρχαιότητας τόσο αγαλμάτων όσο και παραστάσεων που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας. Συνδέουν την οικογενειακή ιστορία του Κτήματος με τα μάρμαρα και την συνέχεια στον κόσμο του κρασιού.
Σημεία – σύμβολα είναι επίσης και η περίτεχνη μεταλλική σφαίρα στην είσοδο του οινοποιείου που είναι φτιαγμένη από φύλλα και κλαδιά αμπέλου καθώς επίσης και η εξίσου όμοιου κάλλους μεταλλική πόρτα στην είσοδο του κάτω χώρου του οινοποιείου.
Το 2000 ξεκίνησε μια πρωτότυπη ιδέα. Κλήθηκαν 4 τοπικοί καλλιτέχνες να αποτυπώσουν πίνακες ζωγραφικής πάνω σε φιάλες magnum. Εκθέτονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο και αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης για συλλέκτες και όχι μόνο.

Υπάρχει πλάνο επενδύσεων και ανάπτυξης στη σχέση του οινοποιείου με την τέχνη και τον πολιτισμό;
Η σχέση του οινοποιείου με την τέχνη και τον πολιτισμό ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη από τα πρώτα κιόλας χρόνια. Αυτήν ακριβώς τη σχέση επιδιώκουμε να διατηρήσουμε και στη συνέχεια μέσα από μια πληθώρα δράσεων και επενδύσεων που αφορούν τους χώρους του επισκέψιμου οινοποιείου στη Δράμα αλλά και την Αττική, προάγοντας έτσι τον πολιτισμό αλλά και την οινική ιστορία, μιας και στο κτήμα «Οινότρια Γη» στο Καπανδρίτι Αττικής, φιλοξενείται και το «Μουσείο Οίνου». Ένας χώρος με πολυάριθμα εκθέματα και ευρήματα από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα, στον οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει ποικίλα έργα τέχνης.
A A