ENG

Τα τυριά της Ελλάδας

A A

Τον Ηλία Μαμαλάκη τον γνώρισα στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Δουλέψαμε μαζί σε μία παρουσίαση γερμανικών κρασιών και τυριών. Είχαμε συνεργαστεί άψογα, με μεγάλη χαρά και άμεσα διαπιστώσαμε την αγάπη που έχουμε και οι δυο μας για αυτά τα φοβερά προϊόντα. Τότε μου μίλησε για πρώτη φορά και για την έρευνά του πάνω στα ελληνικά τυριά, η οποία κατέληξε, το 1999, στο πρώτο του βιβλίο για το ελληνικό τυρί.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το καινούργιο του βιβλίο με τίτλο «Τα τυριά της Ελλάδας» από τις εκδόσεις Αρμός. Όπως μας λέει ο ίδιος στην εισαγωγή του: «Το πρώτο μου βιβλίο για το ελληνικό τυρί εκδόθηκε τον Μάιο του 1999 από τις εκδόσεις Τροχαλία. Έχουν περάσει από τότε 23 χρόνια και σε αυτό το διάστημα η ελληνική τυροκομία εκτινάχθηκε σ’ όλη την επικράτεια. Οι γιοι των παραδοσιακών τυροκόμων σπούδασαν, ταξίδεψαν, εξόπλισαν τα τυροκομεία των πατεράδων τους  με νέο εξοπλισμό και μπήκαν στη δουλειά κεφάτοι και με φιλοδοξία. Όπως και να ’χει έχουν μαζευτεί από τότε πολλά νέα στοιχεία, που αξίζει να τα καταγράψουμε.»

Και τα καταγράφει, λοιπόν, με τον δικό του παιχνιδιάρικο και συγχρόνως κατατοπιστικό και ακριβή λόγο, δίνοντας μας, καταρχάς, τις βασικές γνώσεις.
Τι είναι το τυρί; Ποια είναι η ιστορία του; Πως ταξινομούνται τα τυριά; Ποια είναι η θέση του τυριού στη διατροφή του Έλληνα; (Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι ως λαός, καταναλώνοντας γύρω στα 25 κιλά τυρί κατά κεφαλή τον χρόνο, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση στην Ε.Ε.;)

Συνεχίζει με ένα τυροκομικό οδοιπορικό στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, μας ταξιδεύει σε ολόκληρη τη χώρα και στην Κύπρο, περιγράφοντας 250 τυριά και αξιόλογες προσπάθειες τυροκόμων.

Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο καταγράφει λεπτομερώς τα Μεγάλα τυριά της Ελλάδας.

Και καταλήγει με όλες τις απαραίτητες και χρήσιμες συμβουλές για την απόλαυση των τυριών.

Και είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή, που μου ζήτησε να γράψω το κομμάτι για την αρμονία τυριών και κρασιών.

Εύχομαι ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο και το καινούργιο σου βιβλίο, φίλτατε Ηλία.