ENG

To San Sebastian σε 7 στάσεις

A A

Ατλαντικός, βουτιές όλο τον χρόνο, άμμος και surfers, μεγαλόπρεπα κτίρια και πεζόδρομοι, πράσινο παντού κι ένας ποταμός που κόβει την πόλη στα δύο. Το San Sebastian ή τη Donostia, όπως είναι η επίσημη Βασκική ονομασία του, το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή! Και σας προσκαλώ να τριγυρίσουμε σε μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις στον κόσμο, κάνοντας 7 στάσεις:

La Concha
Τη θεωρούν την πιο όμορφη αστική παραλία της Ισπανίας, ίσως και της Ευρώπης. Και την περιγράφουν σαν ένα κοχύλι Saint-Jacques με ξανθιά άμμο και ζαφειρένια νερά, τους δύο καταπράσινους λόφους, το Monte Urgull και το Monte Igeldo να κουμπώνουν στις άκρες της και το νησάκι Santa Clara στο κέντρο να κάνει παρέα με τα διάσπαρτα κότερα. Θα κάνουμε βόλτες στην ατέλειωτη promenade μπροστά της, χαζεύοντας τα αρχοντικά κτίρια που παραπέμπουν στις belle-époque μέρες των αρχών του 20ου αιώνα, όταν στο Σαν Σεμπαστιάν παραθέριζε η ‘καλή’ κοινωνία της Ευρώπης και η sui-generis της Αμερικής. Με τη ζωντανή -πλην ‘cool’- μοντέρνα πόλη στην πλάτη, το βλέμμα μαγνητίζει το συνεχές χάδι του ωκεανού, το ατέλειωτο πηγαινέλα της παλίρροιας και της άμπωτης που σκεπάζουν 40 μέτρα άμμου για να τα ξανα-αποκαλύψουν μετά από 6 ώρες.

Ondarreta

Οι κήποι που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα σταματούν μόνο για να εμφανιστεί ανάμεσά τους το παλάτι Miramar και μετά οδηγούν σε ένα σημείο όπου ο βράχος, η θάλασσα κι ένα τεράστιο γλυπτό από ατσάλι και γρανίτη, η ‘Χτένα του Ανέμου’ του Eduardo Chillada’s, γίνονται ένα και σηματοδοτούν την αρχή της Ondarreta, μιας μικρότερης παραλίας, σχεδόν συνέχεια της La Concha προς τα δυτικά.

Playa de la Zurriola
Η τρίτη παραλία της πόλης, πίσω από το εντυπωσιακό πολιτιστικό μέγαρο Palacio Kursaal είναι η αγαπημένη των surfers. Συνηθισμένη σκηνή, οι ξυπόλητοι με στολή surf Ντονοστιανοί, να διασχίζουν τον παραλιακό δρόμο με τις σανίδες υπό μάλης, να κατεβαίνουν στην playa de la Zurriola και να ανοίγονται στη θάλασσα περιμένοντας τη στιγμή που θα καβαλήσουν το κύμα που θα τους βγάλει στην ακτή.

Ονειρεμένα ξενοδοχεία
Πραγματικά παλάτια, θαρρείς πως βγήκαν από ταινία Belle Epoque. Το μαγευτικό Hotel Maria Cristina, το πανέμορφο Londres y de Inglaterra πάνω στην Concha, η Villa Soro με όμορφο κήπο.

Parte Vieja και pintxos bar
Θα βρούμε την είσοδο για την Παλιά Πόλη. Ένας πεζόδρομος ολόκληρη, με αμέτρητα μικρά μαγαζιά, εστιατόρια, μπαράκια και φυσικά με άπειρα pintxos bar, όπως λέγονται τα tapas στη Χώρα των Βάσκων. Μετά το σούρουπο κάτοικοι και επισκέπτες επιδίδονται στο poteo, μπαινοβγαίνοντας από το ένα μπαράκι στο άλλο, δοκιμάζοντας όρθιοι pintxos και πίνοντας κρασί. Παρεμπιπτόντως, η Parte Vieja διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μπαρ ανά τετραγωνικό σε όλη την Ισπανία.

Txacoli
Φινετσάτο, με ελαφρύ αφρισμό, φρουτώδες άρωμα και λεπιδωτή οξύτητα το λευκό D.O. (Ονομασία Προέλευσης) κρασί της χώρας των Βάσκων σερβίρεται στα pintxos bar του San Sebastian και του Bilbao, όπου και καταναλώνεται το 80% της συνολικής παραγωγής. Παράγεται από τις τοπικές ποικιλίες Hondarribi Zuri και Hondarribi Beltza ενώ συνήθως παραμένει λίγους μήνες πάνω στις λάσπες αποκτώντας όγκο και λιπαρότητα.

Αστεράτα εστιατόρια

Αυτή η υπέροχη, χαλαρωτική πόλη των 180.000 κατοίκων θεωρείται ένας από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στον πλανήτη. Δικαίως, καθώς τα εστιατόρια της διαθέτουν συνολικά 18 αστέρια Michelin! Πιο συγκεκριμένα, έχει 3 τριάστερα εστιατόρια, 2 διάστερα, 5 αστεράτα, ενώ άλλα 15 βρίσκονται στο κατώφλι του.

Μαρία Νέτσικα