ENG

Κλιματική αλλαγή και αμπελώνες

A A

Στην πρόσφατη γευστική δοκιμή του Wine Club THESSALONIKI’96, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και αμπελώνες» δοκιμάσαμε 13 σπουδαίες ετικέτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

DCL Μαλαγουζιά 2021, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Μια single vineyard Μαλαγουζιά από τον πιο πρόσφατο, ορεινό αμπελώνα του Δραμινού κτήματος που στήθηκε στο Κατάφυτο Νευροκοπίου (υψόμετρο: 900μ.). Στρόγγυλο κρασί, με ωραία φρεσκάδα, συνδυάζει τον βοτανικό με τον φρουτώδη χαρακτήρα. (Π.Γ.Ε. Δράμα)

Ψηλές Κορφές 2021, Ε.Ο.Σ. Σάμου
Μοσχάτο λευκό με ξεχωριστή αρωματική και γευστική φινέτσα από τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Σάμου, που σκαρφαλώνουν σε στενές πεζούλες τις πλαγιές μέχρι τα 800μ. (Ποικιλιακός οίνος)

Ασύρτικο Αγία Κυριακή 2020, Κτήμα Άλφα

Το χαρισματικό Ασύρτικο, συνηθισμένο στα ξηροθερμικά κλίματα του Αιγαίου, στο οροπέδιο του Αμυνταίου, ψηλά στα 550μ., μας δίνει ένα κρασί με καθαρό ποικιλιακό χαρακτήρα. Φινέτσα, καλή δομή και ευχάριστη οξύτητα. (Π.Γ.Ε. Φλώρινα)

Αηδάνι 2020, Οινοποιείο Χατζηδάκη

Από τις παλαιότερες ποικιλίες του αιγαιοπελαγίτικου αμπελώνα, το λευκό Αηδάνι, πλήρως εγκλιματισμένο στον αμπελώνα της Σαντορίνης, εμφανίζεται με τον τυπικό του αρωματικό χαρακτήρα των λευκών λουλουδιών. Η πλούσια γεύση και η αλμυρή επίγευση είναι το αποτύπωμα του terroir του νησιού. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

Πυρίτης 2020, Οινοποιείο Αρτέμη Καραμογέγκου

Μια θαυμάσια Σαντορίνη με τον ‘δωρικό’ χαρακτήρα του Ασύρτικου. Η μινιμαλιστική  προσέγγιση στην οινοποίηση (ζύμωση και 12μηνη παραμονή με τις λάσπες σε ανοξείδωτες δεξαμενές) μας δίνει μια καθαρή αποτύπωση του terroir των τριών αμπελώνων από τους οποίους προέρχεται. Οι δύο στον Πύργο και ο άλλος στο Μεγαλοχώρι, όλοι τους με αυτόριζα φυτά ηλικίας που ξεπερνά τα 120 χρόνια. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Μμ ροζέ 2021, Κτήμα Σιγάλα
Τα δύο ερυθρά σταφύλια του Σαντορινιού αμπελώνα, το σπάνιο Μαυροτράγανο και η Μαντηλαριά, συμμετέχουν σε ίσα ποσοστά στην ποικιλιακή σύνθεση αυτού του πολύ ιδιαίτερου ροζέ. Με ζωηρό χρώμα φραγκοστάφυλου, άρωμα που αποκαλύπτει πετροκέρασο και στόμα που διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και ελαφρώς τανική επίγευση. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

Μαύρος Κώνος 2020, Στροφιλιά

Μία Νεμέα από τον ορεινό αμπελώνα της Στροφιλιάς στο οροπέδιο της Στυμφαλίας (800 μ.).
Η διαμόρφωση του βλαστικού τείχους σύμφωνα με το σύστημα Lyra και η οινοποίηση βάσει των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών     οδηγεί σε ένα ερυθρό κομψό και εκφραστικό με στρόγγυλες τανίνες. (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Refosco 2019 Κλώνος Μερκούρη, Κτήμα Μερκούρη
Ελκυστικό κρασί που αποτυπώνει τον πλούσιο χαρακτήρα του Refosco. Βαθύχρωμο με αρώματα λουλουδιών, φρούτων και μπαχαρικών. Μαλακό με ώριμες τανίνες και επίγευση που διαρκεί. Προϊόν του αυτόριζου ιστορικού αμπελώνα που έστησε ο ιδρυτής του κτήματος, το 1870, στο Κοιρακοχώρι Ηλείας. (Π.Γ.Ε. Λετρίνοι)

Καλή Ρίζα 2019, Κτήμα Κυρ Γιάννη
‘Παλιά κούτσουρα’ δηλαδή κλήματα ηλικίας πάνω των 60 ετών από τον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου δίνουν Ξινόμαυρο που οινοποιείται με προσοχή για να δώσει ένα ερυθρό με φινέτσα και κομψότητα.  Με φωτεινό χρώμα, αρωματική πολυπλοκότητα, έντονη οξύτητα και εξευγενισμένες τανίνες είναι καθρέφτης του οικοσυστήματος της βορειότερης ελληνικής ζώνη. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Νάουσα Single Vineyard 2018, Αργατία
Η καινούργια ετικέτα της οινοποιίας είναι μία single vineyard Νάουσα από τον αμπελώνα τους στη Λάκκα Γιαννακοχωρίου. Το Ξινόμαυρο εκφράζεται με απόλυτη τυπικότητα στο φωτεινό χρώμα, στα γλυκά μπαχάρια, τα φύλλα ελιάς και τον πελτέ ντομάτας στη μύτη, στη στέρεη δομή και την αυστηρότητα της γεύσης. (Π.Ο.Π. Νάουσα)

Μαυροκουντούρα 2018, Κτήμα Αβαντίς
Μια εντυπωσιακή Μαύρη Κουντούρα, όπως αποκαλούν τη Μαντηλαριά στη Εύβοια, η οποία χρόνο με τον χρόνο αναδεικνύει τις δυνατότητες της αιγαιοπελαγίτικης ποικιλίας όταν καλλιεργείται σε κατάλληλο περιβάλλον. Βαθυκόκκινη και πυκνή, με σφιχτή δομή και θέρμη. (Π.Γ.Ε. Εύβοια)

Αρετή Αγιωργίτικο 2015, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Έντονο και πυκνό με υπέροχο φρούτο και αισθησιακή ιδιοσυγκρασία που συντελεί στη σαγήνη, αυτό το Αγιωργίτικο από τη Βόρεια Ελλάδα αποδεικνύει με μεγαλειώδη τρόπο το ποιοτικό δυναμικό της ποικιλίας και εκτός Νεμέας.  (Π.Γ.Ε. Παγγαίο)

Tempranillo 2019, Κτήμα Παυλίδη
Ο δυναμικός σπανιόλος, το κυρίαρχο ερυθρό σταφύλι της χώρας, στην πατρίδα του ευδοκιμεί στη Rioja. Αν θέλετε να γνωρίσετε τα αρώματα και τη γεύση του, δοκιμάστε αυτό τον ερυθρό δυναμίτη από τα Κοκκινόγεια Δράμας. Βαθύχρωμο, με φοβερή συμπύκνωση, τρομερό φρούτο, αλλά συγχρόνως και καταπληκτική φρεσκάδα, πικάντικη τσαχπινιά. (Π.Γ.Ε. Δράμα)