ENG

Τα πουλερικά της γιορτής

A A

Γαλοπούλα + Chardonnay

Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά και κάστανα + Αγιωργίτικο, Merlot, Syrah μέτριου σώματος

Γαλοπούλα γεμιστή με κρεμμύδια, κιμά, μανιτάρια, κάστανα + νεαρό Αγιωργίτικο, Grenache Rouge, Merlot

Γαλοπούλα γεμιστή με λουκάνικα, συκωτάκια, κάστανα, με σάλτσα μήλου και brandy + Ξινόμαυρο, Pinot Noir, Syrah

Κοτόπουλο με πορτοκάλι + Μαλαγουζιά, Chardonnay, γιατί όχι ένα αφρώδες;

Κοτόπουλο με ξινόμηλα, μανιτάρια και Calvados + Ασύρτικο, Sauvignon Blanc

Κοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια και κάστανα + Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο μέτριου σώματος

Κόκορας γεμιστός με κιμά και κουκουνάρι + Αγιωργίτικο

Πάπια Πεκίνου + Pinot Noir

Πάπια με πορτοκάλι ή με σος ροδιού + Sauvignon Blanc, Chardonnay, ξηρό Μοσχάτο

Φραγκόκοτα με πορτοκάλι + Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά

Φραγκόκοτα γεμιστή με μανιτάρια, κρεμμύδι, συκωτάκια, brandy και κάστανα + Αγιωργίτικο

Χήνα με θυμάρι, θρούμπι και δενδρολίβανο + Chardonnay, Σαββατιανό

Χήνα + Cabernet Sauvignon, Syrah



Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν παραδοσιακά το σπουδαιότερο εορταστικό γεγονός του χειμώνα στην Ελλάδα και αυτό αντικατοπτρίζεται με κάθε δυνατό τρόπο στις γεύσεις και τα αρώματα του τραπεζιού μας. Ξεκινώντας από το είδος του πουλερικού, μέχρι τον τρόπο μαγειρέματος και τα υλικά, όλα αποπνέουν πολυπλοκότητα και εκζήτηση.

Το κοτόπουλο συνήθως δίνει τη θέση του σε μια γαλοπούλα, έναν κόκορα ή μια χήνα αλλά και όταν αυτό το ίδιο επιλεγεί για τη γιορτή, γεμίζεται με μια πληθώρα υλικών που θα το νοστιμίσουν.
Δεν είναι λοιπόν μόνο το λευκό κρέας των πουλερικών που θα μας οδηγήσει στον συνδυασμό του με το κρασί, αλλά κυρίως τα άλλα συστατικά της γέμισης ή της συνταγής καθώς και η σος που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ένα πουλερικό χωρίς γέμιση μας θα μας οδηγήσει κατ’ αρχήν σε λευκό κρασί, δεδομένου ότι το λευκό κρέας κατά κύριο λόγο ταιριάζει με λευκό κρασί. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα λευκό πλούσιο σε γεύση, ίσως και παλαιωμένο σε βαρέλι.

Αν όμως μιλάμε για γαλοπούλα ή κοτόπουλο γεμιστό με κιμά, κάστανα και συκωτάκια, αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι θα χρειαστούμε πλέον ένα ερυθρό κρασί για να υποστηρίξει την πλούσια σε πρωτεΐνες γέμιση. Επειδή όμως το πουλερικό μας έχει ελαφρύ σε γεύση και υφή κρέας, θα διαλέξουμε ένα όχι τόσο τανικό, ίσως και ένα φρουτώδες. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τα άλλα μας υλικά, όπως είναι το κάστανο, τα μανιτάρια ή το λουκάνικο. Όσο πιο λιπαρή και πλούσια σε μπαχαρικά η γέμισή μας, τόσο μπορούμε να πειραματιστούμε με πλουσιότερα και τανικότερα ερυθρά κρασιά.

Όσον αφορά στην περίπτωση ενός κοτόπουλου ή μιας πάπιας με σάλτσα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς, αυτό που θα μας καθοδηγήσει είναι η αρωματική δύναμη και η κομψότητα του φρούτου. Θα συνοδεύσουμε το πουλερικό με ένα λευκό αρωματικό κρασί, το οποίο δεν θα ανταγωνιστεί τη σάλτσα μας, αλλά αντιθέτως θα την αναδείξει.

Ο συνδυασμός του λευκού κρέατος με ένα όξινο φρούτο όπως το ξινόμηλο Calvados ή brandy, επιζητά ένα κρασί που θα σεβαστεί την οξύτητα και το άρωμα της σάλτσας. Σε αυτή την περίπτωση εάν δεν υπάρχει γέμιση ή εάν η γέμιση δεν έχει κρέας ή συκωτάκια, επιλέγουμε ένα κρασί ελαφρώς αρωματικό με υψηλή οξύτητα. Αντιθέτως εάν η γέμιση είναι λιπαρή και πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη αλλά η σος όξινη και αρωματική, προσπαθώντας να συγκεράσουμε τα δύο, οδηγούμαστε σε ένα αρωματικό, νεαρό ερυθρό κρασί.

Με αυτά κατά νου σας παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας για το τραπέζι των χειμωνιάτικων γιορτών. Ευχόμαστε να τις απολαύσετε!