ENG

Λευκοί κρύσταλλοι στη φιάλη

24/10/2021

Μια αρκετά συχνή ερώτηση των οινόφιλων προς τους ειδικούς του κρασιού είναι: «Τι συμβαίνει όταν βρω λευκούς κρυστάλλους στη φιάλη του κρασιού μου;». Αναφέρονται στο λευκό ίζημα που μερικές φορές βλέπουμε στον πυθμένα των φιαλών κρασιού. «Που οφείλεται; Πρέπει να το επιστρέψω;»

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  

Όλα τα κρασιά περιέχουν μια ποσότητα φυσικών οξέων τα οποία προέρχονται από το σταφύλι ή δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Αυτά τα οξέα διαμορφώνουν την οξύτητα, αυτή που χαρίζει τη φρεσκάδα στα λευκά και ροζέ κρασιά και την ισορροπία στα ερυθρά.

Τα κύρια οξέα που συναντάμε στο κρασί είναι το μηλικό (το βρίσκουμε και στα μήλα), το κιτρικό (υπάρχει και στα λεμόνια), αλλά κυρίως το τρυγικό οξύ. Τα άλατα καλίου και ασβεστίου αυτού του τελευταίου, παρουσιάζουν μία μοναδική ιδιαιτερότητα. Ενώ στη θερμοκρασία δωματίου διαλύονται στο νερό ή στο κρασί, στις χαμηλές θερμοκρασίες περνούν στη στερεά φάση. Έτσι, αν βάλουμε μία φιάλη στο ψυγείο, μετά από λίγες ώρες θα δούμε να δημιουργούνται λευκοί κρύσταλλοι οι οποίοι καταβυθίζονται στον πυθμένα της. Δεν είναι τίποτε άλλο από τους άοσμους, άγευστους και αβλαβείς κρυστάλλους των τρυγικών αλάτων.

Οι οινοποιοί συνήθως για να αποφύγουν τον σχηματισμό τους, ψύχουν το κρασί πριν την εμφιάλωσή του και έτσι το σταθεροποιούν. Υπάρχουν όμως ορισμένοι που επιλέγουν να μην υποβάλουν το κρασί τους στην κατεργασία της ψύξης, για να μην «σοκάρουν» τα ευαίσθητα πρωτογενή του αρώματα. Αυτή είναι η περίπτωση των φιαλών που εμφανίζουν μικρούς λευκούς κρυστάλλους. Μην ανησυχείτε! Είναι απολύτως αβλαβείς και δεν επηρεάζουν –επ ουδενί- τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού σας, το οποίο είναι μια χαρά και μπορείτε να το πιείτε ή το πολύ-πολύ να ζητήσετε να σας το μεταγγίσουν.
A A