ENG

Ξέρετε τι είναι το Ice wine, το κρασί του πάγου;

A A

Το κρασί με το οποίο μας συστήθηκε ο αμπελουργικός Καναδάς είναι ένα εξαιρετικό πυκνό και αρωματικό γλυκό. Βεβαίως, η καταγωγή του έρχεται από τις ψυχρές αμπελουργικές ζώνες (cool climate viticulture) της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Για την παραγωγή του ice wine αφήνουν τα σταφύλια, συνήθως Riesling (αλλά και Silvaner, Dornfelder, Grüner Veltliner, Gewürztraminer, Spätburgunder ή Vidal στον Καναδά), πάνω στα κλήματα μέχρι τον Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Ιανουάριο. Φυσικά, οι ρόγες συρρικνώνονται και αφυδατώνονται. Έτσι έχουμε μια πρωτοφανή συγκέντρωση σακχάρων, οξέων, αλλά και αρωμάτων που χαρίζουν στο μελλοντικό κρασί έντονη πολυπλοκότητα. Επιπλέον, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καταψύχουν το φυτό συνολικά, μία διαδικασία απαραίτητη για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο τρύγος γίνεται όταν οι θερμοκρασίες κατέβουν στους –10 με –13οC. Η συγκομιδή των σταφυλιών και η μεταφορά τους στο οινοποιείο γίνεται τις βραδινές ώρες ή τις ώρες πριν το ξημέρωμα. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα σταφύλια δεν κινδυνεύουν να αποψυχθούν. Τα παγωμένα σταφύλια πιέζονται σε εξαιρετικά κρύες συνθήκες. Ο χυμός που εκρέει, ελάχιστος και εξαιρετικά πλούσιος σε σάκχαρα, αφήνεται να ζυμώσει.

Η ζύμωση, πολύ αργή, μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες και σταματά από μόνη της, σε περίπου 10-12% αλκοολικό τίτλο. Το κρασί που παράγεται είναι ένα έντονα γλυκό και αρωματικό ice wine.