ENG

Δράμα

A A

Έκταση αμπελώνων: 520 ha | Οινοποιεία: 8 | Ετήσια παραγωγή κρασιού: 27.225 HL

Π.Γ.Ε.: Δράμα, Αδριανή, Αγορά

Ποικιλίες
Λευκές: SB, Ασύρτικο, Chardonnay, Sémillon, Μαλαγουζιά, Trebbiano, Viognier
Ερυθρές: Syrah, Αγιωργίτικο, CS, Cabernet Franc (CF), Merlot, Tempranillo, Nebbiolo, Touriga Nacional

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι οινόφιλοι παγκοσμίως που συνδυάζουν την Ελλάδα με τα πραγματικά ζωηρά, δροσιστικά και φρουτώδη λευκά κρασιά. Και οι γνώστες αναγνωρίζουν τη Δράμα ως πατρίδα τέτοιων φοβερών φιαλών Sauvignon Blanc, Chardonnay, Sémillon και πιο πρόσφατα Ασύρτικου και Μαλαγουζιάς. Η Δράμα μας σερβίρει επίσης, με το κεφάλι ψηλά, τα κοσμοπολίτικα Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo αλλά και Αγιωργίτικα. Ανάμεσά τους, κρασιά συγκλονιστικά.

Οικοσύστημα

Το κλίμα στην περιοχή της Δράμας είναι ηπειρωτικό και επηρεάζεται από τους τρεις ορεινούς όγκους που την περικλείουν, τα όρη Φαλακρό, Παγγαίο και Μενοίκιο. Οι αμπελώνες, στο σύνολό τους φυτεύσεις των τελευταίων 40 χρόνων, είναι υποδειγματικές καλλιέργειες. Απλώνονται στην κοιλάδα και τους χαμηλούς λόφους στ’ ανατολικά της πόλης με επίκεντρα τις περιοχές της Αδριανής, της Αγοράς, του Μικροχωριού, των Κοκκινογείων και τις παρυφές του Μενοίκιου, σε εδάφη αργιλώδη. Τα σχετικά δροσερά καλοκαίρια, επιτρέπουν την αργή διαδικασία ωρίμανσης, η οποία οδηγείται σε αίσιο πέρας με πολύ καλά ποιοτικά αποτελέσματα τόσο για τις ελληνικές, όσο και για τις διεθνείς ποικιλίες, οι οποίες δίνουν κρασιά πολύ υψηλού επιπέδου.

Έντονη αμπελοοινική δραστηριότητα

Ο αμπελώνας της Δράμας στην κυριολεξία αναγεννήθηκε την τελευταία 40ετία, αποκλειστικά, χάρις στην προσπάθεια και την επιμονή των οινοποιών της ζώνης. Σήμερα, συνεχίζει να είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας που εμφανίζουν έντονη αμπελοοινική δραστηριότητα.
Μέχρι το 2009 ο αριθμός των οινικών επενδύσεων αυξήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό και εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα. Υπέροχα οινοποιεία, που υποστηρίζονται από ιδιόκτητους αμπελώνες και παράγουν κρασιά με μεγάλη προσωπικότητα. Ένας στρατός πρωτοκλασάτων παραγωγών αφιερωμένων στην ποιότητα και την αισθητική της. Η γοητεία των εγκαταστάσεων περιέχεται στα κρασιά τους.

Και μετά ήρθε η κρίση! Με το αρχικό απότομο πάγωμα, οι οινοποιοί της περιοχής, όπως εξάλλου και ολόκληρης της Ελλάδας, αντέδρασαν με σύνεση. Στράφηκαν με σοβαρότητα προς τις ξένες αγορές. Μέσω αυτών ξαναείδαν την ποικιλιακή σύνθεση των κρασιών τους, δίνοντας χώρο και σε ελληνικά σταφύλια, κυρίως το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά και το Αγιωργίτικο. Έλεγξαν με προσοχή την τιμολόγησή τους. Έβγαλαν στην αγορά και νέες, πιο οικονομικές ετικέτες. Δημιούργησαν την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας και έχουν αρχίσει τις διαδικασίες για την αίτηση θέσπισης της ένδειξης Π.Ο.Π. Δράμα!

Με μεγάλη χαρά παρακολουθούμε αυτή την έντονη δραστηριότητα, δοκιμάζοντας τα Δραμινά κρασιά. Φίνα ή πληθωρικά, κατακτούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή

Πρωτοπόρος, ο Κώστας Λαζαρίδης «προσβλήθηκε» από το «μικρόβιο του κρασιού» στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέσω ενός Γερμανού οινολόγου. Τότε σκέφτηκε να δραστηριοποιηθεί και σε κάτι εντελώς διαφορετικό από την οικογενειακή επιχείρηση μαρμάρων, κάτι απολύτως καινούργιο για εκείνον. Αποφάσισε να εγκαταστήσει έναν, «σύγχρονων» προδιαγραφών, αμπελώνα στη Δράμα, όπου -παρόλο που παλιά υπήρχε αμπελουργική παράδοση- εκείνη την εποχή η καλλιέργεια του αμπελιού περιοριζόταν σε πολύ μικρές αγροτικές εκτάσεις και μόνο για χωρική οινοποίηση ή παραγωγή τσίπουρου. Έτσι, το 1979 δημιούργησε στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας. Τρία χρόνια αργότερα, κατασκεύασε το μοναδικό, για εκείνη την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, και τον Νοέμβριο του 1986, ιδρύθηκε η προσωπική του εταιρεία «Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Οινοποιείο-Εμφιαλωτήριο». Ο εξοπλισμός αυτού του οινοποιείου πουλήθηκε αργότερα στην εταιρεία «Λαζαρίδης ΟΒΓΕ Α.Ε.», που ίδρυσε το 1987, με τον αδελφό του Νίκο και στην οποία παρέμεινε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, μέχρι το τέλος του 1991. Τότε οι οινικοί δρόμοι των δύο αδελφών χώρισαν, καθώς το όραμα και οι αντιλήψεις τους για το κρασί αποδείχθηκε ότι διαφέρουν ριζικά. Και έτσι ιδρύθηκε το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη με έδρα την Αδριανή Δράμας.
Σήμερα, οι αμπελώνες του κτήματος, συνολικής έκτασης 2.800 στρεμμάτων, είναι μοιρασμένοι σε 4 περιοχές, φυτεμένοι με όλες τις ποικιλίες, ελληνικές και κοσμοπολίτικες, που επιτρέπονται στην περιοχή. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι αισθητικής φύσεως αναζητήσεις συνδυάστηκαν με τις τεχνολογικές απαιτήσεις.  Η ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους, στις υπόγειες κάβες παλαίωσης και στο αποστακτήριο επιβεβαιώνει ότι εδώ η σύγχρονη τεχνολογία βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της. Γεγονός που επιβεβαιώνεται απολύτως από τη γευστική δοκιμή τόσο των κλασικών ετικετών τους, όπως ο Αμέθυστος που αγαπήθηκε με πάθος από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όσο και των ανανεωμένων σειρών τους.

Η Nico Lazaridi επιμένει στη διασφάλιση της ποιοτικής πρώτης ύλης. Γι' αυτό κι έχει εγκαταστήσει αμπελώνες συνολικής έκτασης 650 στρεμμάτων. Τα κρασιά της παράγονται στο επιβλητικό οινοποιείο, στην Αγορά της Δράμας, κι όλα τους ξεχωρίζουν για την αξιόλογη αντοχή και την αρμονική εξέλιξη μέσα στον χρόνο. Εμβληματικές ετικέτες, τα Château Lazaridi και Μαγικό Βουνό πλαισιώνονται από νεότερες, ήδη πετυχημένες, έως ολοκαίνουργιες προτάσεις. Η ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους δεν μας αφήνει καμιά αμφιβολία για τη διάθεση άνεσης και εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας. Εντύπωση που υπερθεματίζει η εντυπωσιακή κάβα παλαίωσης, η κομψή αίθουσα οινογευστικής και η Gallery Μαγικό Βουνό, όπου εκτίθενται τα έργα των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν τις ετικέτες των κρασιών.

Στην Αδριανή βρίσκεται και το Κτήμα Μανωλεσάκη. Οι αμπελώνες του, έκτασης 150 στρεμμάτων, δημιουργήθηκαν το 1989, σε πλαγιές με μικρές κλίσεις, για να προφυλάσσονται από τον δυνατό αέρα και την υπερβολική υγρασία και 10 χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε το οινοποιείο. Τα κρασιά του από ελληνικές και ξένες ποικιλίες έχουν φανατικούς οπαδούς εντός και εκτός συνόρων. Όχημα στη ραγδαία άνοδο των εξαγωγών αποδείχθηκε η νέα σειρά φρέσκου, ευκολόπιοτου λευκού και ερυθρού Exis.

Το 1998 βγήκαν στην αγορά τα πρώτα κρασιά από το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι της Δράμας. Δημιουργοί του, οι μηχανικοί Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Καλαϊτζίδης που με μεθοδικότητα κι επιμονή έστησαν 260 στρ. αμπελώνων. Η σειρά Τέχνη Αλυπίας και στη συνέχεια αυτή των μονοποικιλιακών Ήδυσμα Δρυός κατέκτησαν γρήγορα τη θέση τους στις καρδιές των φίλων του καλού κρασιού κι έτσι οι δύο Γιάννηδες, συνέχισαν αποφασιστικά την πετυχημένη πορεία τους στον δρόμο του κρασιού. Κι όση φαντασία έβαλαν στα ονόματα των κρασιών τους, άλλη τόση προσοχή έδωσαν στην κατασκευή του ωραιότατου οινοποιείου τους.

Το 1998, ο Χριστόφορος Παυλίδης αποφασίζει συγχρόνως με την οικογενειακή επιχείρηση μαρμάρων να ασχοληθεί και με το κρασί. Δημιουργεί το Κτήμα Παυλίδη, στα Κοκκινόγεια Δράμας, πάνω στον δρόμο για το χιονοδρομικό του Φαλακρού και το σπήλαιο του Αγγίτη. Με 600 στρέμματα αμπελώνων, ένα οινοποιείο πρωτοποριακής αισθητικής και ταχύτατη ανάπτυξη, θεωρείται μία από τις πιο φιλόδοξες αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις στον ελληνικό χώρο. Τα κρασιά της σειράς λευκός-ροζέ-ερυθρός Thema διακρίνεται για το μοντέρνο στυλ και τα μονοποικιακά Emphasis για την απίστευτη πληθωρικότητά τους.

Και το 2004 δημιουργείται στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, το Κτήμα Μιχαηλίδη. Με 120 στρέμματα αμπελώνων, ενταγμένων σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και καινούργιο οινοποιείο, παράγει κρασιά πιστά στην ποιοτική προσέγγιση που μας έχουν συνηθίσει οι Δραμινοί οινοποιοί.

Το 2007, ο γνωστός οινολόγος Μπάκης Τσάλκος, από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης της αμπελουργίας και της οινοποίησης στην περιοχή της Δράμας και της Καβάλας, δημιούργησε την Οινογένεσις. Η πρώτη του μέριμνα ήταν η δημιουργία 300 στρεμμάτων ιδιόκτητων αμπελώνων. Ακολούθησε το οινοποιείο, μεγαλόπρεπο κτίριο με αρχιτεκτονικό ύφος που παραπέμπει σε μακεδονικά αρχοντικά, ανάμεσα στο Δοξάτο και την Αδριανή, για να αντικρίζει το Παγγαίο και το Φαλακρό Όρος. Η πολυετής εμπειρία και η συνεχής προσπάθεια για τη δημιουργία σπουδαίων κρασιών, καταλήγουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα με την πρώτη την οικογένεια κρασιών Φεγγίτες και στη συνέχεια των κρασιών παλαίωσης Δέκα.

Η πιο πρόσφατη οινοποιία της περιοχής της Δράμας, η Oenops Wines, δημιουργήθηκε το 2015 από τον έμπειρο οινολόγο Νίκο Καρατζά, με σκοπό την παραγωγή οίνων ποιότητας σε μικρή ποσότητα, έπειτα από αναζήτηση ποιοτικών αμπελοτεμαχίων και φιλόδοξων αμπελουργών στην περιοχή της Δράμας και της Μακεδονίας γενικότερα.

Αφήνουμε τη Δράμα, αντιλαμβανόμενοι πως το αμπελοοινικό της παρόν αποδεικνύει περίτρανα ότι η προσωπική πρωτοβουλία και το μεράκι μπορούν να κάνουν θαύματα.