ENG

Σάμος

A A

Έκταση αμπελώνων: 1.600 ha | Ετήσια παραγωγή οίνου: 58.700 HL

Οινοποιεία: 3

Π.Ο.Π.: Σάμος (1970) λευκός γλυκύς |  Π.Γ.Ε.: Πλαγιές Αμπέλου

Ποικιλίες | Λευκές: Μοσχάτο λευκό | Ερυθρές: Μαντηλαριά, Φωκιανό, Αυγουστιάτης

Το 1934 ιδρύθηκε η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Έχοντας το μονοπώλιο της παραγωγής των κρασιών της Σάμου κατάφερε να τα κάνει διάσημα, τα πιο γνωστά ελληνικά κρασιά στον κόσμο.

Από τα τέλη του 2016, μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου μετατράπηκε σε Οινοποιητικό Συνεταιρισμό, με μέλη πλέον τους ίδιους τους αμπελουργούς. Αυτή η άρση της «αναγκαστικής» συμμετοχής επιτρέπει τη δραστηριότητα και άλλων οινοποιών στη ζώνη.

Οι αμπελώνες της Σάμου, πανέμορφοι, είναι διαμορφωμένοι σε στενές πεζούλες που σκαρφαλώνουν τις πλαγιές μέχρι τα 900 μέτρα.

Οι περισσότεροι αμπελώνες είναι ορεινοί και ημιορεινοί.

Οι πιο ενδιαφέροντες βρίσκονται στις βορινές περιοχές και δροσίζονται από τα μελτέμια που μετριάζουν την επίδραση των ψηλών θερμοκρασιών.

Το σταφύλι που καλύπτει το 97% του αμπελώνα της Σάμου είναι το μικρόρωγο λευκό Μοσχάτο (Muscat blanc à petits grains).

Το 1982 παραχωρήθηκε και η ένδειξη Π.Ο.Π. Σάμος Grand cru για τα κρασιά που προέρχονται από συγκεκριμένους επιλεγμένους αμπελώνες.

Η Σάμος είναι γνωστή για τα:
•    γλυκά λευκά κρασιά με φοβερή φινέτσα και βελούδινη γεύση
•    γλυκά παλαίωσης με τεράστια δομή και αρωματική πολυπλοκότητα