ENG

Κεφαλλονιά

A A

Η αμπελουργική ζώνη με μια ματιά:

Έκταση αμπελώνων: 7.000 ha | Ετήσια παραγωγή κρασιού: 8.500 HL | Οινοποιεία: 10

ΠΟΠ:
Ρομπόλα Κεφαλληνίας, λευκός ξηρός
Μοισχάτος Κεφαλληνίας, λευκός γλυκύς
Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, ερυθρός γλυκύς

ΠΓΕ: Πλαγιές Αίνου, Μεταξάτα, Μαντζαβινάτα

Ποικιλίες:
Λευκές: Ρομπόλα, Μοσχάτο λευκό, Τσαούσι, Γουστολίδι. Μοσχατέλλα
Ερυθρές: Μαυροδάφνη

Ο αμπελώνας της Κεφαλλονίας, κατά τα 2/3 του βρίσκεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σε εδάφη κυρίως ασβεστολιθικά, ιδιαίτερα φτωχά σε οργανική ουσία. Το κλίμα είναι μαλακό, οι βροχοπτώσεις αρκετές και η επίδραση του Μαύρου Βουνού, του Αίνου, εξαιρετικά ευνοϊκή. Όλα τα παραπάνω μαζί με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και το μικρό μέγεθος των αμπελοτεμαχίων (κατά μέσο όρο 4,5 στρέμματα ανά παραγωγό) έχουν καθορίσει τη μορφή της αμπελοκαλλιέργειας.

Τα σταφύλια που καλλιεργούνται είναι η Ρομπόλα, το λευκό Μοσχάτο, η Μαυροδάφνη κι ορισμένα λιγότερο γνωστά όπως το Τσαούσι, το Βοστιλίδι (γνωστό κι ως Γουστολίδι), το Ζακυνθινό και η αρωματική Μοσχατέλλα που είναι αποκλειστικότητα του νησιού. Απ’ αυτά παράγονται τρεις οίνοι Π.Γ.Ε.: Πλαγιές Αίνου, Μεταξάτα, Μαντζαβινάτα και τρεις Π.Ο.Π.: οι γλυκείς Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, Μοσχάτος λευκός Κεφαλληνίας και ο λευκός ξηρός Ρομπόλα Κεφαλληνίας.

Η γη της Ρομπόλας

Η ζώνη της Ρομπόλας βρίσκεται στο νότιο και κεντρικό κομμάτι του νησιού. Ας ακολουθήσουμε τη φιδίσια διαδρομή που τη διασχίζει. Πράσινη ζωηρή φύση και αμπελώνες, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, να σκαρφαλώνουν μέχρι ψηλά στις πλαγιές του Αίνου, να φτάνουν στα 800 μέτρα. Τα φυτά είναι φυτεμένα στην κυριολεξία πάνω στην πέτρα. Vino di Sassso (κρασί της πέτρας) έλεγαν το κρασί οι Ενετοί γιατί οι αμπελουργοί ήταν αναγκασμένοι να σκάβουν μέσα στο βράχο, να γεμίζουν με χώμα την τρύπα και να φυτεύουν τα κλήματα. Αυτές όμως οι κροκάλες κρύβουν ένα έδαφος ασβεστολιθικό και παίζουν σημαντικότατο ρόλο στον χαρακτήρα του κρασιού. Αποτέλεσμα; Η Ρομπόλα. Αιθέριο λευκό κρασί, με άρωμα λεμονιού και λουλουδιών, φίνες μεταλλικές αποχρώσεις, ζωηρή οξύτητα και σώμα ικανό να την ισορροπήσει, προσφέροντας γευστική αρμονία.