ENG

Λήμνος

A A

Έκταση αμπελώνων: 800 ha |  Ετήσια παραγωγή οίνου: 38.400 HL |  Οινοποιεία: 9

Π.Ο.Π.: Μοσχάτος Λήμνου (1972) λευκός γλυκύς, Λήμνος (1982-2011) λευκός ξηρός/ημίγλυκος/ημίξηρος,  ερυθρός ξηρός/γλυκύς

Ποικιλίες
Λευκές: Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Ερυθρές: Λημνιό (Καλαμπάκι)

Η Λήμνος είναι γνωστή για τα:
•    αρωματικά, ελαφριά ξηρά λευκά κρασιά
•    φινετσάτα γλυκά λευκά κρασιά
•    ανάλαφρα, με εντυπωσιακή μύτη αφρώδη.



Η Λήμνος είναι νησί με χαμηλό τοπογραφικό προφίλ. Λίγοι μόνο λόφοι που με τα βίας ξεπερνούν τα 450 μέτρα. Καθώς το πλησιάζεις από τα βόρεια, με το αεροπλάνο, νομίζεις πως επέλεξες να προσγειωθείς σ’ έναν ξερόβραχο. Με θαυμάσιες, βεβαίως, ακρογιαλιές και δυσεύρετη πλέον στο Αιγαίο, άγρια και ανεκμετάλλευτη ομορφιά. Έπειτα ξεχωρίζεις τις στενές κοιλάδες στο δυτικό του κομμάτι. Εδώ βρίσκονται οι σημερινοί αμπελώνες.

Αμπέλια πάντως καλλιεργούσαν στη Λήμνο από την αρχαιότητα, και τα –τότε- κρασιά της τα θεωρούσαν σπουδαία, αντίστοιχα με αυτά της Χίου, της Θάσου και της Σκιάθου. Ο Ησίοδος, ο Αριστοτέλης κι άλλοι συγγραφείς αναφέρουν τη Λημνία άμπελο, η οποία σώζεται μέχρι και σήμερα. Δεν είναι άλλη από το Λημνιό, το ερυθρό σταφύλι που στο νησί το λένε Καλαμπάκι. Δίνει ενδιαφέροντα ερυθρά κρασιά γι’ αυτό και η καλλιέργεια του πέρασε κι απέναντι στη Χαλκιδική και σ’ άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.  

Τα κρασιά του Μοσχάτου Αλεξανδρείας

Το νησί είναι όμως γνωστό για τα λευκά του κρασιά. Το ξηρό Π.Ο.Π Λήμνος και το γλυκό, επίσης, Π.Ο.Π Μοσχάτος Λήμνου, με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας να έχει την αποκλειστικότητα της ποικιλιακής τους σύνθεσης. Αυτό το σταφύλι κατάγεται προφανώς από τη Βόρεια Αφρική και η κύρια καλλιέργειά του ήταν για την παραγωγή επιτραπέζιων, φαγώσιμων δηλαδή σταφυλιών. Φαίνεται όμως πως στα φτωχά και ηφαιστιογενή εδάφη της Λήμνου προσαρμόστηκε πολύ καλά. Η ποιότητα των κρασιών του εξαρτάται άμεσα από την καλλιέργειά του κι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί στα θερμά καλοκαίρια της Λήμνου έχει την τάση να κατευθύνεται σε ψηλές ποσοτικές αποδόσεις καθώς και σε υψηλές περιεκτικότητες σακχάρων σε βάρος της οξύτητας. Όταν όμως καλλιεργηθεί με φροντίδα μας δίνει φρουτώδη και ισορροπημένα κρασιά.

Αν θελήσουμε να καταγράψουμε το προφίλ των ξηρών κρασιών της Λήμνου, θα αναφερθούμε στο ελκυστικό, όλο φινέτσα άρωμά τους που θυμίζει έντονα τριαντάφυλλο, δυόσμο και στην ελαφριά, ευχάριστη γεύση τους. Στα γλυκά πάλι, τ’ αρώματα αποκτούν μεγαλύτερο βάθος και ένταση. Η γεύση γίνεται πληθωρική, μεστή για να τελειώσει με πολύ ευχάριστη, φρουτώδη επίγευση.
Φωτογραφία: Limnos Organic Wines