ENG

Αχαΐα

A A

Έκταση αμπελώνων: 6.750 ha  |  Ποσοστό λευκών/ερυθρών κρασιών: 58% λευκά, 42% ερυθρά

Οινοποιεία: 36

ΠΟΠ:  Πάτρα λευκός ξηρός, Μαυροδάφνη Πατρών ερυθρός γλυκύς, Μοσχάτο Πατρών λευκός γλυκύς, Μοσχάτο Ρίου Πατρών λευκός γλυκύς

ΠΓΕ: Αχαΐα  Πλαγιές Αιγιαλείας, Πλαγιές Πετρωτού

Ποικιλίες  |  Λευκές: Ροδίτης, Μοσχάτο λευκό, Σιδερίτης, Ασπρούδες, Μαλαγουζιά, Λαγόρθι, Βολίτσα, Μοσχάτο Αμβούργου, Αθήρι, Σανταμεριάνα, Chardonnay, SB, Riesling
Ποικιλίες  |  Ερυθρές: Μαυροδάφνη, Μαυρούδι, Μαύρο Καλαβρυτινό, Aglianico, Αυγουστιάτης, Κορινθιακή, CS, Syrah, Grenache Rouge, Merlot

Η αμπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας με μια ματιά:
Έκταση αμπελώνων: 6.000 ha | Έκταση οιναμπέλων: 1.100 ha | Έκταση Ροδίτη: 950 ha
Οινοποιεία: 9

> 80% του αμπελώνα της Αχαΐας είναι φυτεμένο με λευκές ποικιλίες.

Η περιοχή πρωτογνώρισε την αίγλη εδώ και 170 χρόνια, χάρη στο φημισμένο γλυκό ενισχυμένο κρασί της, τη Μαυροδάφνη.

Η κύρια και βασική ποικιλία και αποκλειστική του Π.Ο.Π. Πάτρα είναι ο Ροδίτης. Με 8 κλώνους, κάποιοι από τους οποίους πολύ παραγωγικοί, καλλιεργείται στο 75% των αμπελιών.

Στον γλυκύ Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη μπορεί να συμμετέχει μέχρι 50% και η Κορινθιακή.

Το Μοσχάτο λευκό που δημιουργεί τα Π.Ο.Π. Μοσχάτο Πατρών και Ρίου Πατρών, κλέβει την παράσταση όταν προέρχεται από τα ημιορεινά αμπέλια πάνω από το Ρίο.

Τα πιο εντυπωσιακά αμπελοτόπια της Αχαΐας, για πολλούς τα ομορφότερα της Ελλάδας, θα τα βρούμε στις πλαγιές της Αιγιαλείας. Σε υψόμετρο 500 – 900 μέτρων, είναι μπαλκόνια πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο.

Η Αιγιάλεια πρέπει να κινηθεί στα μεγάλα λευκά κρασιά terroir! Οινοποιοί και μελετητές συζητούν για πρόταση υποψηφιότητας της αμπελουργικής ζώνης της Αιγιαλείας ως ξεχωριστής Π.Ο.Π.