ENG

Αμύνταιο

A A

Έκταση αμπελώνων: 650 ha | Ετήσια παραγωγή κρασιού: 31.090 HL
Οινοποιεία: 8

Π.Ο.Π.: Αμύνταιο (1972) ροζέ ξηρός/ημίξηρος/ημίγλυκος, ροζέ αφρώδης ξηρός/ημίξηρος, ερυθρός ξηρός/ημίξηρος
Π.Γ.Ε.: Φλώρινα

Ποικιλίες
Λευκές: SB, Chardonnay, Gewürztraminer, Ροδίτης, Μαλαγουζιά
Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot

Η αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου είναι η βορειότερη και πιο ψυχρή της Ελλάδας.

Οι αμπελώνες βρίσκονται στο οροπέδιο του Αμυνταίου (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Κλειδί, Ξινό Νερό, Πέτρες, Ροδώνας, Φανός) και στις περιοχές Φιλώτας, Αετός, Βαρικό. Από αυτούς σχεδόν το 50% βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες των Πετρών και τη Βεγορίτιδα.

Τα φτωχά, αμμώδη-αμμοαργιλώδη εδάφη επιτρέπουν την πολύ καλή αποστράγγιση των νερών της βροχής και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με αρωματική ένταση, φινέτσα και καλή δομή.

Τα περισσότερα αμπέλια έχουν γραμμική διαμόρφωση (Royat), σε σειρές. Καθώς όμως το αμμώδες έδαφος δεν ευνόησε την εξάπλωση της φυλλοξήρας, υπάρχουν και αμπελώνες με αυτόριζα φυτά, μεγάλης ηλικίας (>80 έτη) σε κυπελοειδή διαμόρφωση (Gobelet).

Αμύνταιο και Ξινόμαυρο είναι ένα ζευγάρι που μας δίνει απολαυστικά ερυθρά κρασιά. Επίσης, είναι ιδανικό για την παραγωγή ροζέ και αφρωδών κρασιών.

Το ροζέ Αμύνταιο -ήρεμο και αφρώδες- είναι το μοναδικό ελληνικό ροζέ Π.Ο.Π..

Το Αμύνταιο είναι γνωστό για:
-    αρωματικά λευκά με φινέτσα
-    ροζέ ήρεμα και αφρώδη με εκφραστική, ποικιλιακή μύτη
-    σύνθετα ερυθρά.

Κορυφαίες εσοδείες: 2005, 2011, 2012, 2013