ENG

Νησιά του Ιονίου Πελάγους

A A

Έκταση αμπελώνων: 2.651,7 ha  | Οινοποιεία: 24 | Ετήσια παραγωγή οίνου: 92.703 HL

Π.Ο.Π.: Ρομπόλα Κεφαλληνίας, λευκός ξηρός | Μοισχάτος Κεφαλληνίας, λευκός γλυκύς | Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, ερυθρός γλυκύς

Π.Γ.Ε.: Πλαγιές Αίνου, Μεταξάτα, Μαντζαβινάτα, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κέρκυρα, Χαλικούνα

Ονομασία κατά Παράδοση: Βερντέα

Ποικιλίες:
Λευκές: Ρομπόλα, Μοσχάτο λευκό, Τσαούσι, Γουστολίδι, Μοσχατέλλα, Σκιαδόπουλο, Παύλος, Ροδίτης, Σαββατιανό, Γιλέρι, Βαρδέα, Κακοτρύγης, Πετροκόριθο λευκό

Ερυθρές: Μαυροδάφνη, Βερτζαμί, Αυγουστιάτης, Κατσακούλιας, Σκυλοπνίχτης, Θηνιάτικο, CS, Merlot

Το 1992 εγκρίθηκε η ένδειξη «Βερντέα, Ονομασία κατά Παράδοση Ζακύνθου». Λευκός οίνος του οποίου το όνομα προέρχεται από τη λέξη verde (πράσινο) και, πιθανότατα, υποδηλώνει ότι κατά την παραγωγή του χρησιμοποιούσαν κάπως άγουρα σταφύλια, για να αυξήσουν τη χαμηλή λόγω υψηλής ωρίμανσης, οξύτητα.

Ο αμπελώνας της Κεφαλονιάς, κατά τα 2/3 του, βρίσκεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σε εδάφη κυρίως ασβεστολιθικά, ιδιαίτερα φτωχά σε οργανική ουσία.

Η ζώνη της Ρομπόλας βρίσκεται στο νότιο και κεντρικό κομμάτι του νησιού. Οι αμπελώνες της, συνολικής έκτασης 300 ha, σκαρφαλώνουν ψηλά μέχρι τα 800 μέτρα στις πλαγιές του Αίνου.

Vino di Sassso (κρασί της πέτρας) ονόμαζαν τη Ρομπόλα οι Ενετοί γιατί οι αμπελουργοί ήταν αναγκασμένοι να σκάβουν μέσα στο βράχο, να γεμίζουν με χώμα την τρύπα και να φυτεύουν τα κλήματα.

Τα κρασιά της Λευκάδας παράγονται κυρίως από το έντονα κόκκινο σταφύλι Βερτζαμί και το λευκό Βαρδέα.

Έως τα μέσα του 16ου αιώνα το αμπέλι ήταν η βασική καλλιέργεια στην Κέρκυρα. Τότε, όμως, οι Ενετοί επιδότησαν την ελιά, η οποία σήμερα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Τα λίγα πια αμπέλια (περίπου 8% της καλλιεργημένης έκτασης) βρίσκονται κυρίως στο βόρειο και το δυτικό τμήμα του νησιού.