ENG

Ρόδος

A A

Οινοποιεία: 7

Π.Ο.Π.: Ρόδος (1971 & 2011) λευκός ξηρός/ημίξηρος/ημίγλυκος/αφρώδης | ροζέ ξηρός/ημίξηρος/ημίγλυκος/αφρώδης | ερυθρός ξηρός/ημίξηρος/ημίγλυκος

Π.Ο.Π.: Μοσχάτος Ρόδου (1971) λευκός γλυκύς

Ποικιλίες | Λευκές: Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο λευκό, Μοσχάτο Trani | Ερυθρές: Αμοργιανό (Μανδηλαριά), Μαυραθήρικο

Η Ρόδος απολαμβάνει την υψηλότερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα. Συγχρόνως αποφεύγει την υπερβολική ζέστη, γιατί οι ψηλές θερμοκρασίες μετριάζονται από τις θαλάσσιες αύρες που φυσούν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Αν προσθέσουμε και τις σημαντικές βροχοπτώσεις (διπλάσιες απ’ ότι στην Αττική) σε ιδιαίτερα συγκεντρωμένη περίοδο καταλήγουμε σε κλίμα ιδιαιτέρα ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια.

Ο αμπελώνας της Ρόδου, σε μικρούς και κατάσπαρτους κλήρους, απλώνεται σε δύο ζώνες που διαφοροποιούνται από το υψόμετρο.

Στην προνομιούχα ψηλή ζώνη, στις πλαγιές του όρους Αττάβυρος, τα αμπέλια διαμορφώνονται σε πεζούλες.

Τα αμπέλια, καθώς το νησί δεν γνώρισε τη φυλλοξήρα, είναι ηλικίας 60-70 χρόνων.

Δίπλα στο λευκό Μοσχάτο καλλιεργείται κι ένας ακόμη κλώνος του, το Μοσχάτο Trani.

Η Ρόδος ήταν η πρώτη ελληνική περιοχή που έβαλε ντόπιο αφρώδες κρασί στα ποτήρια του Έλληνα.

Σήμερα αυτή η παράδοση, έχοντας ενισχυθεί με τεχνογνωσία και σύγχρονη τεχνολογία, μας δίνει αφρώδη κρασιά με φινέτσα και χαρακτήρα που έχουν κερδίσει επάξια την ένδειξη Π.Ο.Π.