ENG

Προβηγκία

A A


Η Προβηγκία είναι ένας ηλιόλουστος, ευλογημένος τόπος μοναδικού φυσικού κάλλους. Τα τοπία της ενέπνευσαν μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Van Gogh, ο Picasso, ο Cezanne και ο Matisse που με τον χρωστήρα τους έδωσαν ορισμένα από τα σπουδαιότερα έργα της ζωγραφικής του 19ου και του 20ου αι. Μοναδικός πόλος έλξης, οι απέραντες εκτάσεις αγρών με ανθισμένες λεβάντες, σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Η Côte d'Azur και το St-Tropez, τουριστικές επιλογές του διεθνούς jet set και ο συνδυασμός της «χαλαρής» πολυτέλειας με τις μεσογειακές πινελιές του κλίματος, των τοπίων και της γαστρονομίας καταφέρνουν και συγκεντρώνουν τουρισμό υψηλού επιπέδου. Η κουζίνα της περιοχής έχει δημιουργήσει τη σχολή Provençal που βασίζεται στο ελαιόλαδο, την tapenade από ελιές, αντσούγια και κάπαρη, το αγιολί (σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα, αρωματισμένη με μπόλικο λιωμένο σκόρδο), την πικάντικη μαγιονέζα (rouille), το ratatouille, τη bouillabaisse και φυσικά τα άφθονα θαλασσινά.

Τα κρασιά της Προβηγκίας έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμα κίνητρο και όσοι τα ανακαλύπτουν γίνονται αμέσως λάτρεις τους. Τα ροζέ δε, μια κατηγορία που για πολλά χρόνια εθεωρείτο υποδεέστερης ποιότητας -και για κάποιους ανάξια λόγου- τα τελευταία χρόνια κατάφεραν και έγιναν μόδα, με κάποια από αυτά να κινούνται στην υψηλή κατηγορία τιμών.


Μια μεσογειακή περιοχή
Η Προβηγκία είναι μια μεσογειακή περιοχή. Η ηλιοφάνεια, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ευνοεί την πολύ καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Η γειτνίαση με τον θαλάσσιο όγκο της Μεσογείου εξασφαλίζει την απαραίτητη υγρασία, ενώ ο βόρειος άνεμος mistral προστατεύει τους αμπελώνες από ασθένειες που μπορεί να προκύψουν από μύκητες. Ο καλός αερισμός του φυλλώματος είναι ευεργετικός και για την καλή ωρίμανση. Μια άλλη ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια της Προβηγκίας είναι το εδαφικό της προφίλ. Η εναλλαγή της κιμωλίας, του σχιστόλιθου και του χαλαζία συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό. Αυτό, όμως, που πραγματικά κάνει τη μεγάλη διαφορά και είναι μέρος του οικοσυστήματος της περιοχής είναι το garrigue. Τα άγρια φρύγανα που βρίσκονται γύρω από τους αμπελώνες και πολλοί υποστηρίζουν ότι δίνουν μια ιδιαίτερη γήινη νότα στη γεύση των κρασιών. Όπως και να 'ναι, αποτελεί ένα μοναδικό στοιχείο του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Ποικιλίες
Στην περιοχή της Προβηγκίας φύονται περισσότερες από 15 ποικιλίες. Η πιο διαδεδομένη είναι το Grenache, ακολουθούν το Carignan, το Syrah και το Cinsault, ενώ συναντάμε και τις Clairette, Rolle (Vermentino) και Sémillon.
Επίσης, σαν ιδιαιτερότητα, συναντάμε και το Cabernet Sauvignon που φυτεύτηκε μόλις τη δεκαετία του 1960 από τον Georges Brunet, ιδιοκτήτη τότε του μπορντολέζικου Château La Lagune, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή δημιουργώντας το Château Vignelaure και έφερε στις αποσκευές του την ποικιλία που ήξερε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη. Ο οινικός σωβινισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Έκτοτε συναντάται όλο και συχνότερα σε αναμείξεις για την παραγωγή κρασιών της περιοχής και μάλιστα αποτελεί και τη βάση για ένα από τα εμπορικότερα γαλλικά κρασιά, και για πολλούς το κρασί σημαία της περιοχής, το ροζέ Domaine Ott-Coeur de Grain που από το 2004 ανήκει στον γνωστό οίκο σαμπάνιας Louis Roederer.

Ονομασίες Προέλευσης
Οι κυριότερες ονομασίες προέλευσης στην Προβηγκία είναι οι: Bandol, Cassis, Côteaux d' Aix-en-Provence και Côtes de Provence που είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση.

Η Bandol αποτελεί την πιο γνωστή, και ίσως την ποιοτικότερη, της Προβηγκίας. Ονομαστά είναι τα ροζέ κρασιά που παράγονται εδώ και συνήθως συγκρίνονται με τα Tavel της κοιλάδας του Ροδανού. Βάση νομοθεσίας, το Mourvèdre πρέπει να συμμετέχει κατά 50%, αλλά δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που κάνουν μονοποικιλιακά Bandol. Ενδιαφέρουσες προσπάθειες υπάρχουν και σε ερυθρά κρασιά. Χαρακτηριστικές είναι οι restanques, οι διαμορφωμένες βαθμίδες λόφων όπου καλλιεργούνται οι αμπελώνες με νότιο προσανατολισμό για την καλύτερη έκθεσή τους στον ήλιο. Ο γνωστότερος οίκος της περιοχής Bandol είναι το Château Tempier.

Η ονομασία προέλευσης Cassis, που παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο ψαροχώρι, δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με το λικέρ cassis. Μύθος της περιοχής θέλει τις πόρνες της Μασσαλίας να συμμετέχουν στον τρυγητό για χαρτζιλίκι και βοήθησε τη δημοτικότητα της μικρής περιοχής που παράγει κυρίως λευκά κρασιά από Clairette και Marsanne και σε μικρότερο ποσοστό προσθήκης Sauvignon Blanc και Ugni Blanc. Τα ούτως ή άλλως περιορισμένα ερυθρά κρασιά παράγονται από Mourvedre και Grenache.

Στην καρδιά της Προβηγκίας βρίσκεται η πόλη Aix, το τουριστικό κέντρο-ορμητήριο των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Η ονομασία προέλευσης είναι η Côteaux d' Aix-en-Provence και τα καλύτερα κρασιά που έχει να επιδείξει είναι τα ερυθρά, τα οποία βασίζονται στην ανάμειξη του Cabernet Sauvignon με Syrah, Cinsault και Mourvèdre. Ανάμεσα στις καλύτερες προσπάθειες βρίσκουμε τα κρασιά του M. Chapoutier με το Domaine de Béates και το Domaine Trévallon.

Τέλος, στη λογική της ευρύτερης ονομασίας προέλευσης, συναντάμε την Côtes de Provence που αποτελεί την μεγαλύτερη από όλες σε έκταση (20.000 εκτάρια). Ανήκει στο διαμέρισμα της Var, από τον ομώνυμο ποταμό, και εκτείνεται από τη ζώνη των Alpes Maritimes μέχρι τη Μεσόγειο. Σε αυτή την ονομασία προέλευσης ανήκουν τα ροζέ που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Για την παραγωγή τους έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί ιδιαιτέρες τεχνικές, όπως η saigné ή ακόμα η ωρίμανση των ροζέ σε δρύινα βαρέλια για την ενίσχυση της πολυπλοκότητας. Βαρύτητα πάντως αρχίζουν να δίνουν και στα λευκά κρασιά, ενώ τα ερυθρά που αποτελούν το 15% της παραγωγής βασίζονται στα Grenache, Syrah και Carignan.

Η Προβηγκία είναι η περιοχή που καταφέρνει να συνδυάσει τη γραφικότητα των ψαροχωριών με την τουριστική διαφορετικότητα και τον αέρα της πολυτέλειας. Διαθέτει μια μοναδική γαστρονομία, και ο κρυφός της άσσος, τα κρασιά της, θα σας ενθουσιάσουν και σίγουρα, θα δείτε τα ροζέ με… άλλο μάτι.