ENG

Η Ισπανία με μια ματιά

A A

Έκταση αμπελώνων: 969.000 ha = 13% του παγκόσμιου αμπελώνα

Παραγωγή κρασιού: 40,7 εκ. HL = τρίτη στη λίστα μετά από την Ιταλία και τη Γαλλία
Ο πολύ μεγάλος αριθμός των αμπελώνων δεν είναι ποσοτικά ανάλογος με την παραγωγή κρασιού λόγω κλίματος και ηλικίας των αμπελιών.

Γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού: Tempranillo, Grenache, Mencía, Monastrell, Albariño, Verdejo, Airén, Palomino, Pedro Ximenez
Στις οινοπαραγωγές περιοχές της πολυποίκιλης κλιματολογικά Ισπανίας καλλιεργούνται και πολλές διεθνείς ποικιλίες.

Δημοφιλείς οινοπαραγωγές περιοχές: País Vasco (Χώρα των Βάσκων), Rioja, Navarre, Καταλονία, Valencia, Murcia, Ανδαλουσία, Castilla y León, Galicia, Κανάρια Νησιά

Sherry
Από τις ποικιλίες Palomino και Pedro Ximenez παράγεται το κρασί Sherry (Προστατευόμενη Ονομασία), στην περιοχή Jerez. Κατά την περίπλοκη παραγωγή του Sherry φτιάχνεται αρχικά ένα ξηρό κρασί, στο οποίο προστίθεται κατόπιν αλκοόλη. Ο ιδιαίτερος αρωματικός και γευστικός χαρακτήρας του οφείλεται στο “flor”, κρούστα μύκητα που δημιουργείται στην επιφάνεια του κρασιού, καθώς ωριμάζει μέσα σε ένα πολυεπίπεδο σύστημα συγκοινωνούντων βαρελιών (solera).
Τα Sherries χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα Finos και τα Olorosos, που με τη σειρά τους παρουσιάζονται με διάφορα στυλ
Διαβάστε περισσότερα για τα Sherries εδώ.

Rioja
Το γνωστότερο ξηρό ερυθρό κρασί της Ισπανίας είναι η Rioja, από την ομώνυμη περιοχή (με τρεις υποπεριοχές, Rioja Alaveza, Rioja Alta και Rioja Baja). Η ερυθρή Rioja -γιατί υπάρχει και λευκή- παράγεται κυρίως από την ποικιλία Tempranillo, και συχνά είναι χαρμάνι κρασιών των τριών υποπεριοχών, αφού το κρασί κάθε μιας έχει διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η ερυθρή Rioja είναι ένα χαρακτηριστικό κρασί περιοχής με δροσερό κλίμα, μεσαίου όγκου, που μπορεί να είναι από σχετικά απλό, φρουτώδες και ευχάριστο, έως εξαιρετικό.
Διαβάστε περισσότερα για τη Rioja εδώ.

Ribera del Duero
Περιοχή στα βορειοκεντρικά της χώρας, με εξαιρετική φήμη για τα υψηλής ποιότητας κρασιά της (κυρίως τα ερυθρά), τόσο από το Tempranillo, όσο και από διεθνείς ποικιλίες.

Penedès
Η Cava είναι το αφρώδες κρασί της Ισπανίας, που φτιάχνεται στην περιοχή Penedès, με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας.

La Mancha
Στα κεντρικά της χώρας παράγονται κυρίως «καθημερινά», λευκά και ερυθρά κρασιά. Είναι είναι η πατρίδα της λευκής ποικιλίας Airen, από τις πιο πολυφυτεμένες ποικιλίες στον κόσμο.