ENG

Καβάλα

A A

Έκταση αμπελώνων: 858 ha

Ετήσια παραγωγή κρασιού: 45.700 HL

Οινοποιεία: 14

Π.Γ.Ε.: Καβάλα, Παγγαίο, Θάσος

Ποικιλίες
Λευκές: SB, Ασύρτικο, Chardonnay, Sémillon, Traminer, Ροδίτης, Viogner, Μαλαγουζιά, Βιδιανό
Ερυθρές: CS, Merlot, Syrah, Αγιωργίτικο, Λημνιό

Ο αμπελώνας της περιοχής της Καβάλας είναι μεγάλος, πλησιάζει τα 3.350 ha. Στα 2.690 απ’ αυτά, ωστόσο, καλλιεργούνται επιτραπέζιες και διπλής χρήσεως ποικιλίες που τροφοδοτούν με νόστιμο και υγιές σταφύλι, κυρίως Ροζακί, όχι μόνο τα δικά μας τραπέζια αλλά και πολλά του εξωτερικού.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, η έκταση των αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αυξήθηκε σημαντικά. Ιδίως στις νοτιοανατολικές παρυφές του Παγγαίου, όπου το κλίμα είναι μεσογειακό με επιρροές από τον ορεινό όγκο.

Εδώ έγιναν οι πρώτες φυτέψεις του Αγιωργίτικου εκτός Νεμέας.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται και μία προσπάθεια για την αναγέννηση των παλαιών τοπικών ποικιλιών του νομού και κυρίως της ποικιλίας Ροζακί ή Κέρινο Καβάλας.

Η Καβάλα είναι γνωστή για:
-    λευκά κρασιά, αρωματικά με ιδιαίτερα φρουτώδη χαρακτήρα και καλή οξύτητα, φρεσκάδα και δομή
-    ερυθρά με πλούσια δομή και πολυπλοκότητα, μέσης και μεγάλης δυνατότητας παλαίωσης.