ENG

Πάρος

A A

Έκταση αμπελώνων: 50 ha | Οινοποιεία: 3

Π.Ο.Π.: Πάρος (1981) λευκός ξηρός / ερυθρός ξηρός | Malvasia Πάρου (2011) λευκός γλυκύς
Π.Γ.Ε.: Θαψανά Πάρου

Ποικιλίες | Λευκές: Μονεμβασιά, Ασύρτικο | Ερυθρές: Μανδηλαριά


Στον αμπελώνα της Πάρου, όπως και σε όλες τις Κυκλάδες, οι αμπελουργοί προστατεύουν με χαμηλό κλάδεμα τα σταφύλια τους από τα δυνατά μελτέμια.

Στα χαμηλά, αμμώδη πεδινά, καλλιεργούν τη βαθυκόκκινη Μαντηλαριά, το πιο διαδεδομένο ερυθρό σταφύλι του Αιγαίου.

Η παριανή λευκή Μονεμβασιά προτιμά τα ύψη. Το όνομα του σταφυλιού παραπέμπει στην περιοχή καταγωγής του.

Η Πάρος είναι από τις ελάχιστες ζώνες Π.Ο.Π. που έχουν τη δυνατότητα να χαρίζουν τόσο ερυθρούς όσο και λευκούς οίνους, ξηρούς και γλυκούς.

Το λευκό ξηρό Π.Ο.Π. Πάρος παράγεται αποκλειστικά από τη Μονεμβασιά.

Το ερυθρό Π.Ο.Π. Πάρος είναι το μοναδικό ελληνικό, με ποικιλιακή σύνθεση που περιέχει και λευκή ποικιλία. Παράγεται από την ερυθρή Μανδηλαριά και τη λευκή Μονεμβασιά, που οινοποιούνται μαζί, σε αναλογία 1:2.

Στη γλυκιά Malvasia Πάρου συμμετέχουν επίσης η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο ( σε ποσοστό έως 15%).