ENG

Ζίτσα

A A

Έκταση αμπελώνων: 140 ha | Οινοποιεία: 3

Π.Ο.Π.: Ζίτσα (1972) λευκός ξηρός | λευκός ξηρός ημιαφρώδης/αφρώδης | λευκός ημίξηρoς ημιαφρώδης/αφρώδης | λευκός ημίγλυκος αφρώδης

Ποικιλίες | Λευκές: Ντεμπίνα, Chardonnay, Gewüztraminer | Ερυθρές: CS, Βλάχικο, Μπεκιάρι, Syrah, Merlot

Το μέσο υψόμετρο των αμπελώνων στη ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ζίτσα είναι 650 μέτρα. Στις πλαγιές φτάνει τα 800 μέτρα. Το ετήσιο ύψος βροχής, το υψηλότερο της Ελλάδας, ανεβαίνει άνετα στα 1.100-1.400 mm.

Στο 95% του αμπελώνα της Ζίτσας καλλιεργείται η ανθεκτική λευκή ποικιλία Ντεμπίνα.

Τα κρασιά της Ζίτσας διακρίνονται για το στιλάτο άρωμα εσπεριδοειδών, την καταπληκτική οξύτητα και τη φρεσκάδα στη γεύση.

Η Ζίτσα είναι μία από τις μόλις τρεις περιοχές στην Ελλάδα -οι άλλες δύο είναι το Αμύνταιο και η Ρόδος- που έχουν παράδοση στην παραγωγή αφρωδών κρασιών.