ENG

Θεσσαλονίκη

A A

Έκταση αμπελώνων: 900 ha | Ετήσια παραγωγή κρασιού: 29.000 HL
Οινοποιεία: 20
Π.Γ.Ε.: Θεσσαλονίκη, Επανομή, Νέα Μεσήμβρια, Πλαγιές Βερτίσκου
Ποικιλίες
Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Chardonnay, SB, Viognier, Αθήρι, Σαββατιανό
Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Λημνιό, CS, Merlot, Syrah, Grenache Rouge

Από τα πεδινά έως τα παράλια του Θερμαϊκού κόλπου και ψηλά στα ορεινά, στον νομό της Θεσσαλονίκης, καλλιεργούσαν πάντα αμπέλια. Κι αν ο αμπελώνας καταστράφηκε από τη φυλλοξήρα στις αρχές του 20ου αιώνα, οι πρόσφυγες που έφτασαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή ξεκίνησαν την αναγέννησή του.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 με την ανάδειξη των «μικρών παραγωγών», ο νομός Θεσσαλονίκης μπαίνει δυναμικά στον χώρο του ποιοτικού ελληνικού κρασιού, φέρνοντας στα ποτήρια μας κρασιά υψηλού επιπέδου, πολλά από τα οποία έχουν δημιουργήσει τάσεις.

Οι αμπελώνες στις παραθαλάσσιες περιοχές, την Επανομή και τη Νέα Μηχανιώνα, φυτεύτηκαν σε αμμώδη εδάφη, καλά στραγγιζόμενα. Τα κρασιά τους χαρακτηρίζονται από έντονο φρούτο και πληθωρική γεύση. Κρασιά «νέας γενιάς» πιο μαλακά, μοντέρνα.

Στις πλαγιές του Βερτίσκου οι αμπελώνες δημιουργήθηκαν δίπλα σε ορισμένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά του νομού, στον παραδοσιακό οικισμό της Όσσας, τον Σοχό και τον Ασκό. Στο ευνοϊκό οικοσύστημα παράγονται φινετσάτα λευκά, αρωματικά ροζέ και αρμονικά ερυθρά κρασιά, «καθρέφτες» των σταφυλιών από τα οποία φτιάχνονται.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Μεσήμβριας, στα δυτικά του νομού,  κατάγονται από την Ανατολική Ρωμυλία. Οι παππούδες τους έφεραν μαζί τους και την εμπειρία της αμπελοκαλλιέργειας, όταν μετανάστευσαν στη νέα τους πατρίδα.

Σήμερα στους αμπελώνες τους, γραμμικούς με ψηλά, δυνατά φυτά κατά μήκος του δρόμου, καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες και παράγονται λευκά και ερυθρά κρασιά με αξιοσημείωτη φινέτσα.