ENG

Μαυρούδι

A A

Με την ονομασία Μαυρούδι συναντούμε πολλά σταφύλια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το μαύρο χρώμα του φλοιού τους.

Είναι μια ερυθρή ποικιλία που η ιστορία της χάνεται στην αρχαιότητα. Πρόκειται για τον περίφημο Μαρώνειο οίνο τον οποίο πρόφερε ο Οδυσσέας στον Κύκλωπα Πολύφημο!

Σήμερα καλλιεργείται στον Νομό Ροδόπης, στη Μαρώνεια στους πρόποδες του ‘Ισμαρου και δέχεται τη δροσιά του Θρακικού Πελάγους.

Το υπέδαφος της περιοχής δομείται από συστήματα πετρωμάτων και καλύπτεται από χαλαρό εδαφικό μανδύα, κυρίως αμμώδη και αργιλώδη.

ΜΑυρούδια βρίσκουμε επίσης και στην Πελοπόννησο.

Ως ποικιλία έχει χαμηλή στρεμματική απόδοση.

Το σταφύλι της έχει έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα στο οποίο οφείλει και το όνομά της.

Τα κρασιά της είναι πορφυρά, με σκούρες ανταύγειες. Έχουν πλούσιο στόμα με μέτριες ως και ζωηρές τανίνες.

Διακρίνουμε πρωτογενή αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, όπως βατόμουρα, μύρτιλα, βύσσινα καθώς και μετά την ωρίμανση, τα τριτογενή εξελιγμένα αρώματα μπαχαρικών, κακάο, καφέ, δέρματος, καπνού και βανίλιας.

Επιδέχεται παλαίωση με αξιόλογα αποτελέσματα.

Συνδυάζεται ιδανικά με έντονα εδέσματα όπως ο καβουρμάς και ο παστουρμάς. Τα μαντί και το πληθωρικό τας-κεμπάπ θα αγκαλιάσουν τις τανίνες και θα τονίσουν τη μακριά επίγευση. Φυσικά μη ξεχάσετε τον τζιγεροσαρμά με τα αρωματισμένα συκωτάκια που δένει απόλυτα με την ισορροπημένη οξύτητά του και τον ζωϊκό τριτογενή χαρακτήρα του.