ENG

Ασύρτικο

A A

ΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων Ελλάδα: 1.503 ha (5,8% συνολικής) ║ Κυκλάδες: 984 haΣαντορίνη: 750 ha (90% συνολικής) Σαντορίνη & Θηρασιά: 800 ha (75% συνολικής των νησιών)

Π.Ο.Π. Σαντορίνη, Πλαγιές Μελίτωνα, Ρόδος, Μονεμβασιά-Malvasia, Malvasia-Πάρος, Malvasia-Σητεία, Χάνδακας-Candia, Malvasia Χάνδακας-Candia

Τα κρασιά του Ασύρτικου: Φρέσκα λευκά με λεπιδωτή οξύτητα ║ Ώριμα λευκά με μεταλλικότητα ║ Λευκά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι ║ Γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια

Χαρμάνια: Ασύρτικο + Αθήρι, Αηδάνι ║ Ασύρτικο + SB ║ Ασύρτικο + Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα

Το Ασύρτικο είναι η πιο εντυπωσιακή ποικιλία του μεσογειακού αμπελώνα.

Διαθέτοντας ρώγες με χονδρό φλοιό, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και στις ασθένειες των αμπελιών, όπως το ωίδιο, ο περονόσπορος και ο βοτρύτης. Γι' αυτό επικράτησε στη Σαντορίνη, εκτοπίζοντας το λεπτόφλουδο Αθήρι.

Το Ασύρτικο, επιπλέον, είναι μία από τις σπάνιες λευκές ποικιλίες οιναμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν σε συνθήκες ζεστού και ξηρού κλίματος, διατηρώντας υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (εν δυνάμει αλκοόλη) σε άριστη ισορροπία με τη ζωηρή οξύτητα.

Οι περιοχές καλλιέργειας
Με βασικά εφόδια τον συνδυασμό αφυπνιστικής οξύτητας, γενναιόδωρης αλκοόλης και υφάλμυρης επίγευσης, το πιο σπουδαίο και δυναμικό ελληνικό λευκό σταφύλι ξεκίνησε από την πατρίδα του τη Σαντορίνη για να κατακτήσει την υπόλοιπη χώρα και στη συνέχεια τον κόσμο.

Αυστραλία, Κύπρος, Ιταλία, Νότια Αφρική και Η.Π.Α. είναι οι χώρες στις οποίες έχει μέχρι στιγμής μεταναστεύσει.

Τα στυλ του Ασύρτικου
Το δυνατό χαρτί του Ασύρτικου είναι σίγουρα η δομή του, η πυκνότητα στο στόμα που συνδυάζεται υπέροχα με τη λεπιδωτή οξύτητα, τη γενναιόδωρη αλκοόλη και τη μεταλλικότητα, προσδίδοντας στα κρασιά του έντονη προσωπικότητα.

Καθώς είναι ένα σταφύλι που αντανακλά το terroir της περιοχής στην οποία καλλιεργείται, μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τα Ασύρτικα της Σαντορίνης από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας.  

Ασύρτικο @Σαντορίνη
Ο Σαντορινιός αμπελώνας είναι σίγουρα ιδιόμορφος. Πρώτα απ’ όλα είναι ο πιο γηραιός στον Ελλαδικό χώρο, μερικά αμπέλια μπορεί να είναι και 300 χρόνων. Κι’ αυτό γιατί η φυλλοξήρα, δεν έφτασε ποτέ εδώ. Ευτυχώς το αμμώδες έδαφος του νησιού δεν την ευνοεί. Σ’ αυτή τη γη, τη καλυμμένη με λάβα, ελαφρόπετρα, σκουριά και στάχτη από τις εκρήξεις του ηφαιστείου, καλλιεργούνται τ’ αμπέλια. Η ζωή τους δεν είναι από τις πιο εύκολες. Έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρή ανομβρία, καθώς στο νησί σπάνια βρέχει. Και τους βοριάδες που φυσούν ανελέητοι. Σαρώνουν τα πάντα. Για όλα όμως υπάρχει λύση. Έτσι η θεόσταλτη πυκνή νυχτερινή ομίχλη που ανεβαίνει από την καλντέρα τους προσφέρει την υγρασία, ενώ οι αμπελουργοί μεριμνούν για τους ανέμους. Τα κλαδεύουν χαμηλά και τα πλέκουν σαν κοφίνια που μέσα τους προφυλάσσονται τα σταφύλια από την οργή της... αμμοβολής. Κι αν μιλήσουμε για στρεμματικές αποδόσεις, θα αναφέρουμε τις τρομακτικά χαμηλές των 300–400 κιλών ανά στρέμμα!

Το Ασύρτικο στο νησί του δίνει κρασιά με σφιχτή γεύση και φοβερή οξύτητα που παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ακόμη και όταν ο αλκοολικός τίτλος φλερτάρει το 15%. Η μύτη εμφανίζεται διακριτική, με το φρούτο να αναδύει νότες εσπεριδοειδών. Και βεβαίως ο ορυκτός χαρακτήρας μαζί με την αλμυρή και ελαφρώς τανική επίγευση μαρτυρούν με την πρώτη γουλιά την προέλευσή τους. Ένα σπάνιο σύνολο, που, σαφώς, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα έντονα, «αντισυμβατικά» λευκά κρασιά.

Ασύρτικο @Υπόλοιπη Ελλάδα

Τα περισσότερα Ασύρτικα που παράγονται στην ηπειρωτική χώρα εμφανίζουν καθαρά φρουτώδη χαρακτήρα, με νότες που ξεκινούν από το άγουρο μήλο και τα εσπεριδοειδή και φτάνουν έως τα εξωτικά φρούτα, ανάλογα με τις στρεμματικές αποδόσεις του αμπελώνα και τον βαθμό ωρίμανσης. Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη όπου επίσης καλλιεργείται, συνδυάζει το φρούτο με την ορυκτότητα, ανάλογα με τη σύσταση των εδαφών.

Ασύρτικο & βαρέλι
Στο Ασύρτικο ταιριάζει πολύ η δρυς. Η ζύμωση μέσα σε βαρέλι, η ωρίμανση πάνω στις οινολάσπες (sur lie), ακόμη και η πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε επαφή με το ξύλο, συμβάλλουν στη δημιουργία πληθωρικών κρασιών με υπέροχη πολυπλοκότητα και κρεμώδη υφή. Σημειώστε και την ένδειξη Σαντορίνη Νυχτέρι: αναφέρεται σε Π.Ο.Π. κρασιά με τουλάχιστον 13,5% αλκοολικό τίτλο που έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 3 μήνες στο βαρέλι.     

Ασύρτικο & χρόνος
Και δυο λόγια για την αντοχή του στον χρόνο. Όλα τα Ασύρτικα, ακόμη και τα δεξαμενής, εξελίσσονται πολύ όμορφα με την ωρίμανση για 2 -3 χρόνια στη φιάλη τους. Ορισμένα, ιδίως οι Σαντορίνες, παλαιώνουν άνετα για 5 - 10 χρόνια, μερικές φορές πολύ περισσότερο.

Ασύρτικο & Vinsanto
Και βεβαίως, ας μην ξεχνάμε πως το Ασύρτικο είναι η ραχοκοκαλιά των εξαίσιων επιδόρπιων κρασιών Vinsanto. Στην παραγωγή του Π.Ο.Π. Vinsanto εκτός από το Ασύρτικο συμμετέχει και το Αηδάνι (με το ποσοστό του Ασύρτικου, βάσει νομοθεσίας, να είναι τουλάχιστον 51%). Τα σταφύλια λιάζονται. Απλώνουν, δηλαδή, τα τσαμπιά στον ήλιο για να ζαρώσουν, να αφυδατωθούν και συνεπώς να αυξηθεί η συγκέντρωση των σακχάρων αλλά και η οξύτητά τους. Από την οινοποίηση αυτών των σταφυλιών και την παλαίωση των κρασιών για χρόνια -ακόμη και για δεκαετίες- σε δρύινα βαρέλια προκύπτουν γλυκά κρασιά με χρυσαφένιο χρώμα, μαλακιά, βελούδινη γεύση και - εξαίρετη πολυπλοκότητα. Υπέροχα ελιξίρια με αρωματική παλέτα που εκτείνεται από τα αποξηραμένα σύκα και τις σταφίδες έως τους ξηρούς καρπούς, την καραμέλα, το μέλι και τη σοκολάτα. Και βεβαίως είναι κρασιά με τεράστια αντοχή στον χρόνο.


ΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Αρμονίες
Ψάρια: τσιπούρα, φαγκρί, συναγρίδα, σαργός
Θαλασσινά: γαρίδες, καραβίδες, στρείδια
Κρεατικά: χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο
Αρωματικά και μπαχαρικά: κόλιανδρο, βασιλικός, δυόσμος, μάραθο, φρέσκο κρεμμύδι, λευκό πιπέρι
Τυριά: μαλακά κατσικίσια τυριά

WP προτάσεις: αρνάκι φρικασέ, sushi