ENG

Κυδωνίτσα

--

Η ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: 22 ha

Π.Ο.Π. Μονεμβασιά-Malvasia (με Μονεμβασιά, Ασύρτικο) {2010}

Χαρμάνια: Κυδωνίτσα + Μονεμβασιά + Ασπρούδες

Τα κρασιά της Κυδωνίτσας: Στρόγγυλα, μαλακά λευκά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Λευκά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι.


Η λευκή Κυδωνίτσα είναι μία από τις σπάνιες ποικιλίες της Λακωνίας που σώθηκαν από την εξαφάνιση χάρις στην επίμονη προσπάθεια οινοποιών της περιοχής, όπως ο Γιώργος Τσιμπίδης της Monemvasia Winery, ο οποίος, σε συνεργασία με τις Γεωπονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε έρευνες για την ταυτοποίηση και επανακαλλιέργεια των σταφυλιών από τις όποιες φτιαχνόταν ο περίφημος Μαλβαζίας οίνος. Η θρυλική Malvasia, που εμπορεύονταν οι Βενετοί και οι Γενουάτες από τον 12ο αιώνα μ.Χ.

Οι προσπάθειες ετών καρποφόρησαν και το 2010 η ελληνική οινική νομοθεσία καθιέρωσε τον Π.Ο.Π. Μονεµβασία-Malvasia, λιαστό οίνο από τις ποικιλίες: Μονεμβασιά (50%), Ασπρούδες και Κυδωνίτσα.

Ο ελκυστικός χαρακτήρας, ωστόσο, της Κυδωνίτσας οδήγησε στην καλλιέργειά της και για τη δημιουργία μονοποιλιακών κρασιών, με τους περισσότερους αμπελώνες να βρίσκονται στη Λακωνία και την Αργολίδα.

Τα κρασιά της Κυδωνίτσας είναι αρωματικά και στρόγγυλα λευκά κρασιά, με άρτια δομή και σήμα κατατεθέν τους το επίμονο άρωμα που παραπέμπει στο ώριμο κυδώνι.

Ξέρετε ότι:
Η κυρίαρχη εκδοχή είναι ότι το όνομα της Κυδωνίτσας οφείλεται στο άρωμα του γλεύκους, αλλά και το χρώμα και την υφή του φλοιού της που παραπέμπουν στο κυδώνι. Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία παραπέμπει στην περιοχή προέλευσής της: ίσως την επαρχία Κυδωνιών στην Κρήτη ή ακόμη και τις Κυδωνιές της Μικράς Ασίας.
A A