ENG

Μαυροδάφνη

A A

Η ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: 205 ha Αχαΐα: 167 ha

Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών (με Κορινθιακή έως 50%) {1971} Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας {1971}

Συνώνυμα: Τσιγκέλω

Τα κρασιά της Μαυροδάφνης: Βαθύχρωμα ερυθρά ξηρά με έντονη προσωπικότητα Ερυθρά γλυκά «ελιξίρια», με φανταστική πολυπλοκότητα

Χαρμάνια: Μαυροδάφνη + Refosco Μαυροδάφνη + CS Μαυροδάφνη + Μαύρο Καλαβρυτινό Μαυροδάφνη + Ξινόμαυρο

Η μοίρα και η διαδρομή της Μαυροδάφνης είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένες με τη ζωή και το όραμα του Γουσταύου Κλάους. Ενός κοσμοπολίτη Βαυαρού, ο οποίος δημιούργησε την Achaia Claus, château viticole στα πρότυπα του Bordeaux που απετέλεσε οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Και το σπουδαίο γλυκό κρασί Μαυροδάφνη Πατρών, που έμελλε να γίνει θρύλος κι ένα από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της χώρας.  

Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, οι Έλληνες οινοποιοί χρησιμοποιούν τη Μαυροδάφνη για την παραγωγή πολύ αξιόλογων ερυθρών ξηρών κρασιών, αναδεικνύοντάς την σε ανερχόμενο αστέρι του ελληνικού αμπελώνα.

Οι περιοχές καλλιέργειας
Η καλλιέργειά της επικεντρώνεται στη ΒΔ Πελοπόννησο, κυρίως στον Νομό Αχαΐας (περιοχή Πατρών) και τον Νομό Ηλείας, και στα Ιόνια νησιά. Εξάλλου η Πάτρα αλλά και η Κεφαλονιά διαθέτουν ομώνυμες ονομασίες προέλευσης για τα γλυκά κρασιά τους.
Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια συναντάμε και πειραματικές φυτεύσεις της στη Βόρεια Ελλάδα (Αμύνταιο).

Η Μαυροδάφνη στο αμπέλι
Είναι ποικιλία ευαίσθητη στην ανθόρροια και την καρπόδεση, στον περονόσπορο και το ωίδιο. Μέτρια παραγωγική -αποδόσεις: 400 – 500 κιλά / στρ. στους κυπελλοειδείς αμπελώνες – 1.000 κιλά / στρ. σε γραμμικούς- και σχετικά πρώιμη - ο τρύγος συνήθως πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Όταν η καλλιέργειά της δεν γίνεται σε βαριά και γόνιμα εδάφη και, φυσικά, όταν εφαρμόζονται οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές, τότε τα σταφύλια και τα κρασιά που προκύπτουν, είναι εντυπωσιακά.

Τα στυλ της Μαυροδάφνης
Το αποξηραμένο δαμάσκηνο, η σταφίδα, η καραμέλα είναι ορισμένα από τα αρώματα των γλυκών κρασιών της. Στη γεύση τους είναι χαρακτηριστική η σχετικά χαμηλή οξύτητα και η υπόπικρη επίγευση που παραπέμπει ιδανικά στη μαύρη σοκολάτα. Επιπλέον, η γλυκιά Μαυροδάφνη έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί παλαιώνοντας για αρκετά χρόνια και διαμορφώνοντας τον πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα που την ξεχωρίζει από τα άλλα ελληνικά γλυκά κρασιά.

Πάντως, πλέον, ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί πιστεύουν στην ικανότητά της να δώσει όχι μόνο σπουδαία γλυκά, αλλά και ξηρά κρασιά, με έντονο μαύρο φρούτο και βοτανικότητα, μέτριες τανίνες, ήπια οξύτητα και πικάντικα ‘πικρή’ επίγευση.