ENG

Μαυρούδι

--

Μια ερυθρή ποικιλία που η ιστορία της χάνεται στην αρχαιότητα. Πρόκειται για τον περίφημο Μαρώνειο οίνο τον οποίο πρόφερε ο Οδυσσέας στον Κύκλωπα Πολύφημο!

Σήμερα καλλιεργείται στον Νομό Ροδόπης, στη Μαρώνεια στους πρόποδες του ‘Ισμαρου και δέχεται τη δροσιά του Θρακικού Πελάγους.

Το υπέδαφος της περιοχής δομείται από συστήματα πετρωμάτων και καλύπτεται από χαλαρό εδαφικό μανδύα, κυρίως αμμώδη και αργιλώδη.

Ως ποικιλία έχει χαμηλή στρεμματική απόδοση.

Το σταφύλι της έχει έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα στο οποίο οφείλει και το όνομά της.

Τα κρασιά της είναι πορφυρά, με σκούρες ανταύγειες. Έχουν πλούσιο στόμα με μέτριες ως και ζωηρές τανίνες.

Διακρίνουμε πρωτογενή αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, όπως βατόμουρα, μύρτιλα, βύσσινα καθώς και μετά την ωρίμανση, τα τριτογενή εξελιγμένα αρώματα μπαχαρικών, κακάο, καφέ, δέρματος, καπνού και βανίλιας.

Επιδέχεται παλαίωση με αξιόλογα αποτελέσματα.

Συνδυάζεται ιδανικά με τοπικά εδέσματα όπως καβουρμά και παστουρμά. Τα μαντί και το πληθωρικό τας-κεμπαπ θα αγκαλιάσουν τις τανίνες και θα τονίσουν τη μακριά επίγευση. Φυσικά μη ξεχάσετε τον τζιγεροσαρμά με τα αρωματισμένα συκωτάκια που δένει απόλυτα με την ισορροπημένη οξύτητά του και τον ζωϊκό τριτογενή χαρακτήρα του.

Μαυρούδια συναντάμε και στην Πελοπόννησο.

A A