ENG

Μοσχάτο λευκό

A A

ΤΟ  ΛΕΥΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: 1.160 ha
Σάμος: 866 ha

Π.Ο.Π.
Π.Ο.Π. Σάμος {1970}
Π.Ο.Π. Μοσχάτος Πατρών {1971}
Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρίου Πατρών {1971}
Π.Ο.Π. Μοσχάτος Κεφαλλονιάς {1971}
Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρόδου {1971}
Π.Ο.Π. Malvasia Σητεία (με Ασύρτικο, Αθήρι, Θραψαθήρι, Βιδιανό, Λιάτικο) {2011}
Π.Ο.Π. Malvasia-Χάνδακας Candia (με Ασύρτικο, Αθήρι, Θραψαθήρι, Βιδιανό, Λιάτικο) {2011}

Συνώνυμα
Μοσχάτο Ρίου
Μοσχάτο Σάµου
Μοσχούδι
Μοσχάτο Σπίνας
Muscat blanc à petits grains
Muscat de Frontignan

Τα κρασιά του λευκού Μοσχάτου
Ξηρά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα
Γλυκά με εκρηκτικά αρώματα, φοβερή φινέτσα και γευστική συμπύκνωση
Γλυκά παλαίωσης με τεράστια δομή και αρωματική πολυπλοκότητα

Μια από τις πιο σημαντικές λευκές ποικιλίες του παγκόσμιου αμπελώνα, καλλιεργείται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Θεωρείται, μαζί µε τις άλλες ποικιλίες της ομάδας των Μοσχάτων και ιδίως το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ποικιλία της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην Ελλάδα, τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά Σάμος και Ρόδος, η Κρήτη, ο πελοποννησιακός αμπελώνας του Ρίου-Πατρών και της Πάτρας, και η Κεφαλλονιά είναι οι σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειάς του. Όλες διαθέτουν ομώνυμες ζώνες Π.Ο.Π. για τα γλυκά τους μοσχάτα.

Το λευκό Μοσχάτο όταν καλλιεργείται σε ηλιόλουστες περιοχές και ιδίως σε επικλινείς, ορεινούς αμπελώνες προσφέρει απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα μοσχοβολιστά ξηρά, αλλά κυρίως σπουδαία γλυκά κρασιά, που δίκαια τοποθετούνται ανάμεσα στα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου.

Το προφίλ των κρασιών του λευκού Μοσχάτου
Ως κοινό οργανοληπτικό τόπο έχουν τα εκρηκτικά αρώματα, με έντονη την παρουσία του πρωτογενούς αρώματος της ποικιλίας και του λίτσι, τη γευστική συμπύκνωση και την ικανοποιητική οξύτητα, στοιχεία που κανείς συναντά κυρίως στα γλυκά κρασιά της ποικιλίας –σε μικρότερη ένταση και στα ξηρά.

Η χρήση του βαρελιού συμπυκνώνει ακόμα περισσότερο αυτά τα... ελιξίρια, ενώ ταυτόχρονα τους προδίδει νότες μελιού, ξηρών καρπών και μαρμελάδας.