ENG

Μοσχοφίλερο

A A

ΤΟ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Περιοχές καλλιέργειας: Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Μαγνησία και Φλώρινα

Έκταση αμπελώνων: Ελλάδα: 1.500 ha (1,6%) ║ Μαντίνεια: 1.275 ha (85% συνολικής)

Π.Ο.Π. Μαντίνεια, λευκός ξηρός/ λευκός αφρώδη ║ Π.Γ.Ε. Αρκαδία

Τα κρασιά του Μοσχοφίλερου: Φινετσάτα λευκά με αρωματική ένταση ║ Ανοιχτόχρωμα (τύπου Προβηγκίας) ντελικάτα ροζέ ║ Σπινθηροβόλα αφρώδη (από το 2011 και με ένδειξη Π.Ο.Π.)

Χαρμάνια: Μοσχοφίλερο + Ροδίτης ║ Μοσχοφίλερο + Chardonnay

Το Μοσχοφίλερο είναι μια από τις πιο αρωματικές ποικιλίες της Ελλάδας, το πιο αρωματικό από την οικογένεια των φιλεριών. Δίνει αρωματικά κρασιά με χαρακτηριστικά που τα κάνουν εύκολα αναγνωρίσιμα και ευρέως γνωστά.

Το φυτό είναι:
- ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό
- ανθεκτικό στον περονόσπορο
- ευαίσθητο σε ωίδιο και βοτρύτη

Το τσαμπί του:
- είναι πυκνόραγο και μεγάλου μεγέθους
- με βάρος 210 γρ.  
- και μήκος γύρω στα 20 εκ.

Οι Ρώγες είναι:
- σφαιρικές
- μεσαίου μεγέθους
- με παχιά φλούδα και ερυθρωπό χρώμα

Οι σημαντικότεροι βιότυποι (κλώνοι) του Μοσχοφίλερου είναι:
- το Μαυροφίλερο που δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό και καλές οξύτητες.
Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται ως ο κορμός για την παραγωγή των κρασιών Π.Ο.Π.

- τα Ξανθοφίλερο και Ασπροφίλερο, που δίνουν κρασιά χαμηλού αλκοολικού βαθμού
και υψηλής οξύτητας. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή αφρωδών κρασιών.

Το προφίλ των κρασιών του
Αρωματικό προφίλ:
- ένταση: υψηλή
- χαρακτήρας:
- βοτανικός: μέντα, βασιλικός
- λουλουδιών: γιασεμί, αγιόκλημα, ροδοπέταλα
- εσπεριδοειδών: κίτρο, μοσχολέμονο
- φρούτων: πράσινο μήλο

Γευστικό προφίλ:
- Μετρίως υψηλά επίπεδα αλκοόλης
- Μετρίως υψηλός όγκος
- Μετρίως υψηλή οξύτητα

Είναι σταφύλι με κοκκινωπή φλούδα, όμως το κρασί που παράγουν στη Μαντίνεια από την οινοποίησή του, είναι κυρίως λευκό.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Μοσχοφίλερου είναι το έντονο, εύκολα αναγνωρίσιμο άρωμά του. Με μοσχατίζουσες νότες θυμίζει στην πιο καθαρή έκφρασή του πράσινο μήλο, lime, τριαντάφυλλο, ενώ στα πιο πολύπλοκα κρασιά μπορεί να πλαισιωθεί από αρώματα μέντας και λεμονιού. Όλα τα παραπάνω εκφράζουν τον χαρακτήρα των λευκών ξηρών κρασιών της Μαντινείας. Λαμπερά, αρωματικά, φίνα, κομψά και ζωηρά, από το 1971 φέρουν την ένδειξη Π.Ο.Π.

Τέλος πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το Μοσχοφίλερο ακόμα και στην πλήρη ωρίμανσή του, εμφανίζεται με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και με οξύτητα υψηλή για μια τόσο νότια περιοχή.

Μοσχοφίλερο & Μαντίνεια
Τα ονομαστά κρασιά του Μοσχοφίλερου παράγονται στη Μαντινεία, στα βορειοανατολικά της Τρίπολης.

Το ντουέτο Μαντίνεια/Μοσχοφίλερο είναι ίσως το μοναδικό «λευκό» στην Ελλάδα που μπορεί να δώσει ένα αριθμό τελείως διαφορετικών τύπων οινικών προϊόντων:
- φινετσάτα λευκά κρασιά με αρωματική ένταση.
- ανοιχτόχρωμα (τύπου Προβηγκίας) ντελικάτα ροζέ.
- σπινθηροβόλα αφρώδη (από το 2011 και με ένδειξη Π.Ο.Π.)

Σήμερα κυκλοφορούν τουλάχιστον 45 ετικέτες Π.Ο.Π. Μαντίνεια, από 11 οινοποιεία εντός ζώνης και ακόμη 20 εκτός και πολύ περισσότερες με την ένδειξη Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος.


ΤΟ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8 - 10 ºC

Αρμονίες
Ψάρια: τηγανητή αθερίνα, μαρίδα, γαύρος και μπαρμπούνια
Θαλασσινά: μύδια, καλαμάρια, όστρακα
Κρεατικά: κοτόπουλο, χοιρινό, φραγκόκοτα
Αρωματικά και μπαχαρικά: βασιλικός, δυόσμος, σκόρδο
Τυριά: καλαθάκι Λήμνου, ανθότυρο

WP προτάσεις: κοτόπουλο με μπάμιες, χοιρινό με σάλτσα hollandaise