ENG

Κλάδεμα

A A

Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα ξεκινάει με τη γιορτή του προστάτη των αμπελουργών και των αγροτών, του  Αγίου Τρύφωνα. Οι αμπελουργοί ραίνουν με αγιασμό τα αμπέλια τους και προσεύχονται στον Άγιο να τα προστατεύει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες. Τη δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες του αμπελώνα για τη νέα βλαστική περίοδο. Μία από αυτές που θεωρείται και από τις πιο σημαντικές  είναι το κλάδεμα.

της χημικού Μαίρης Λαλίκου



Το κλάδεμα, ανάλογα με την εποχή που πραγματοποιείται χαρακτηρίζεται ως χειμερινό ή θερινό. Ανάλογα με τον σκοπό, ως καρποφορίας ή διαμόρφωσης:

Χειμερινό κλάδεμα

Θερινό κλάδεμα

Διαμόρφωσης

-

Καρποφορίας

Καρποφορίας



Στα νεαρά πρέμνα, το κλάδεμα που γίνεται στα τρία πρώτα χρόνια τους, είναι κυρίως διαμόρφωσης. Το συγκεκριμένο στυλ μόρφωσης που επιλέγεται είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων με τελικό σκοπό τη μέγιστη παραγωγή. Βασίζεται:

•    στα χαρακτηριστικά της ποικιλίας,
•     στη μηχανική υποστήριξη που θα έχει ο αμπελουργός στον συγκεκριμένο αμπελώνα για τις καλλιεργητικές εργασίες π.χ. μηχανικός τρύγος
•    στην προστασία των αμπελιών από τις καιρικές συνθήκες π.χ. έντονη ηλιοφάνεια αλλά και από τις ασθένειες
•    στις εδαφικές ιδιαιτερότητες του αμπελώνα.

Τα σχήματα διαμόρφωσης διακρίνονται σε:
•    κρεβατίνα
•    κυπελλοειδές
•    γραμμικό ή κορδόνι

Η κρεβατίνα είναι μια διαμόρφωση κυπελλοειδούς σχήματος, που ξεπερνάει το ύψος των δύο μέτρων. Η υποστήλωση είναι σημαντική από τον πρώτο χρόνο, είναι ομαδική και γίνεται με πασσάλους και σύρματα.

Η κυπελλοειδής διαμόρφωση είναι μία από τις παλαιότερες που ακολουθούσαν στον ελληνικό αμπελώνα. Έχει την εικόνα του θάμνου. Με χαμηλό κορμό και ισχυρούς βραχίονες σε μορφή κυπέλλου και έτσι προστατεύονται οι καρποί από τον δυνατό ήλιο και τους ισχυρούς ανέμους. Στα κύπελλα μπορούμε να διακρίνουμε χαμηλό, ψηλό, το κύπελλο της Βουργουνδίας κ.α.

Η γραμμική διαμόρφωση είναι η πιο κοινή. Η μηχανική υποστήριξη αλλά και η αύξηση της απόδοσης μέσω αυτής, επέβαλλαν τη χρήση της. Τα γραμμικά συστήματα έχουν ύψος συνήθως από 1 έως 2 μέτρα και  ατομική υποστήλωση. Τα πιο διαδεδομένα σχήματα είναι τα:
•    Royat
•    Guyot
•    Casenave
•    Sylvoz

Υπάρχει και η διαμόρφωση γραμμική σκάφη, ένας συνδυασμός της κρεβατίνας, του κυπέλλου και του γραμμικού συστήματος, η οποία θεωρείται από τα πιο παραγωγικά συστήματα.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί το ιδιαίτερο κλάδεμα και η διαφορετική διαμόρφωση που έχουν τα αμπέλια της Σαντορίνης. Έχουν τη διαμόρφωση της κουλούρας για να προστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους του Αιγαίου και τις καυτές ακτίνες του ήλιου. Το σύστημα αυτό συμβάλλει στο χαρακτηριστικό terroir της πιο φημισμένης οινικής περιοχής της Ελλάδας.