ENG

Σούπες και κρασί

09/01/2023

Από τη φακή της μαμάς, την κακαβιά του ψαρά και τη μαγειρίτσα, μέχρι το διάφανο consommé των καλών εστιατορίων, οι σούπες θεωρούνται ιδανικές επιλογές για χειμωνιάτικα γεύματα.
Όταν όμως φτάσουμε στον συνδυασμό της σούπας με το κρασί, συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, κι αυτό οφείλεται, κυρίως, στην υδαρή υφή της. Αν πάψουμε, ωστόσο, να αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο ταίριασμα με υπερβολικό σκεπτικισμό -και δογματισμό- θα καταλήξουμε σε υπέροχες γευστικές εμπειρίες.
Ας τις δοκιμάσουμε.

Σούπες με όσπρια. Τα γήινα αρώματα και η βελούδινη αίσθηση των οσπρίων, ιδίως όταν η σούπα είναι ένας νόστιμος χυλός, συνδυάζονται τέλεια με φρέσκα ερυθρά κρασιά από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο ή Λημνιό.

Ψαρόσουπες. Απλώς υπέροχες! Με τα θαλασσινά αρώματα να αναδύονται πάνω από αυτά των λαχανικών και των μπαχαρικών. Αν βάλετε δίπλα σε μία κακαβιά ή μία μπουγιαμπέσα ένα λευκό κρασί με λεπιδωτή οξύτητα από Ασύρτικο ή Chardonnay θα βγείτε γευστικώς επιβεβαιωμένοι… και κερδισμένοι.

Κρεατόσουπες. Στο πιάτο κυριαρχούν τα αρώματα της φρέσκιας ντομάτας και η λιπαρή γεύση του κρέατος. Ας στραφούμε λοιπόν, σε ένα μαλακό ερυθρό κρασί, χωρίς πολλές τανίνες, από Merlot ή Αγιωργίτικο.

Κοτόσουπες. Αρωματική σούπα, που της ταιριάζουν πολύ τα εξίσου αρωματικά λευκά κρασιά από Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά ή Sauvignon Blanc.

Κρεμμυδόσουπα. Αξεπέραστη η πλούσια και κρεμώδης γαλλική κρεμμυδόσουπα. Ιδανικός και ο συνδυασμός της με πλούσια ροζέ κρασιά από Cabernet Sauvignon ή Syrah. Οι Γάλλοι, παραδοσιακά, την απολαμβάνουν με ένα ποτήρι Beaujolais.
A A