153
Wineplus - Γευστικές δοκιμές - Αμύνταιο. Μια up & coming αμπελουργική ζώνη
ENG

Αμύνταιο. Μια up & coming αμπελουργική ζώνη

A A

Η πρόσφατη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI’96 ήταν η ιδανική για να ξεκινήσουμε μια οινική χρονιά με πολλές συγκινήσεις!

Μαζί με τον Άγγελο Ιατρίδη από το Κτήμα Άλφα διερευνήσαμε -και εξακριβώσαμε- τους πολλούς και σημαντικούς παράγοντες που έχουν τοποθετήσει το Αμύνταιο ψηλά στη λίστα των up & coming ελληνικών αμπελουργικών περιοχών.

Και ποια καλύτερη απόδειξη από τα 11 εξαιρετικά κρασιά που δοκιμάσαμε;

Brut Cuvée Special 2017, Καρανίκας
λευκός, ξηρός, αφρώδης / 14.50€
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 90%, Ασύρτικο 10%
Αμπελώνες: Αμύνταιο, βιολογική γεωργία, Ξινόμαυρο: αυτόρριζα αμπέλια, θέσεις «Ράστο», «Πρισέκα» «Σοτίρτσκο»
Οινοποίηση: Méthode traditionnelle, δεύτερη ζύμωση στη φιάλη, 9-12μηνη ωρίμανση στη φιάλη
Σπινθηροβόλο και δυναμικό αφρώδες που ελευθερώνει αρώματα εσπεριδοειδών, brioche και ζυμών. Καλά δομημένο, με γαργαλιστικές φυσαλίδες, κρεμώδη αφρισμό και όξινη ισορροπία, καταλήγει με γοητευτική μπισκοτένια επίγευση.

Sauvignon Blanc 2019, Κτήμα Άλφα
Π.Γ.Ε. Φλώρινα / 17.50€
Ποικιλιακή σύνθεση: Sauvignon Blanc 100%
Αμπελώνες: Αμύνταιο, θέσεις «Παιδιά», «Αλφέτα»    
Οινοποίηση: 4 – 8 ώρες προζυμωτική κρυοεκχύλιση, 4μηνη παραμονή με τις οινολάσπες και battonage
Υπέροχο δείγμα της ποικιλίας και της εξαιρετικής σοδειάς του 2019. Το ποτήρι γεμίζει με σμέουρα, εσπεριδοειδή, βερίκοκα. Ωραίος όγκος αλλά και αέρινη φρεσκάδα μαζί με πυκνό φρούτο που εκρήγνυται στο στόμα.

Gewürztraminer 2018, Οινοποιία Βεγορίτις
Π.Γ.Ε. Φλώρινα / 14.00€
λευκός, ημίξηρος
Ποικιλιακή σύνθεση: Gewürztraminer 100%
Αμπελώνες: Αμύνταιο, Αετός    
Οινοποίηση: προζυμωτική κρυοεκχύλιση, 6μηνη ωρίμανση
Ελαφρύ και αέρινο Gewürz, εκφράζεται με μοσχατίζοντα, ορυκτά και αχλαδένια αρώματα που πλημμυρίζουν το στόμα. Με δύναμη, μάκρος, αρκετό σώμα και ευχάριστη γλυκύτητα.

Ακακίες 2019, Κυρ-Γιάννη
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 7.80€
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας    
Οινοποίηση: 90% προζυμωτική εκχύλιση 24 – 48 ωρών στους 11-14oC + 10% αφαίμαξη, 3μηνη παραμονή με τις οινολάσπες και battonage
Φρέσκα φρούτα του δάσους μπλέκουν με αποξηραμένα λουλούδια και κράνα στο άρωμα του κορυφαίου ροζέ από το Αμύνταιο. Ακόμα πιο ‘δυνατό’ το λαμπερό τριανταφυλλένιο φόρεμα και το στόμα που συνδυάζει όγκο, ζωντάνια και ορεκτικά ξηρή επίγευση.

Αμύνταιο Rosé Demi-Sec, Amyntas Wines
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 11.15€
ροζέ, ημίξηρος, φυσικός αφρώδης
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Αμύνταιο
Οινοποίηση: προζυμωτική εκχύλιση & αφαίμαξη, δεύτερη ζύμωση σε δεξαμενή
Ελκυστικό αφρώδες Ξινόμαυρο με ανοιχτό σομόν χρώμα και θελκτικές νότες ντομάτας, βατόμουρου, φράουλας στη μύτη. Ανάλαφρη παρουσία στο στόμα και ελαφρώς γλυκίζον τελείωμα. Αγαπημένο απεριτίφ.

Καλή Ρίζα 2017, Κυρ-Γιάννη
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 14.90€
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, φυτά > 60 ετών    
Οινοποίηση: 6 ημέρες προζυμωτική κρυοεκχύλιση στους 10oC, 12μηνη ωρίμανση σε βαρέλια με ανάδευση των λασπών, μηλογαλακτική στο βαρέλι, 12μηνη παλαίωση στη φιάλη
Η Κυρ-Γιάννη παίρνει από > 60χρονα κλήματα στον Άγιο Παντελεήμονα τη γοητεία των ‘παλιών κούτσουρων’ και του terroir. Φωτεινό ρουμπινί χρώμα, αρωματική ένταση φρούτου και βοτάνων, συμπληρώνονται από οξύτητα και μεταξένιες τανίνες, όγκο αλλά και την κλασική αυστηρότητα του ερυθρού Αμυνταίου.

Ξινόμαυρο Reserve 2016, Κτήμα Δημόπουλος
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 18.50€
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Αμύνταιο, Ξινό Νερό, αμπελοτόπι «Κοντή Καρυδιά»    
Οινοποίηση: 25μηνη ωρίμανση σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια
Ένα τυπικό ερυθρό Ξινόμαυρο Αμυνταίου με ελκυστικό σκούρο κόκκινο χρώμα και ανοιχτό μπουκέτο. Αναδύει γλυκά, ώριμα αρώματα κυδωνιού, μαρμελάδας φράουλας και μπαχαρικών που μπλέκονται με λεπτές βοτανικές νότες ντομάτας. Τραγανό κι όσο πρέπει στυφό στο στόμα, με κάθε γουλιά γεμίζει το στόμα μας με χάρη και δύναμη μαζί.

Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes 2016, Κτήμα Άλφα
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 21.00€
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ξινόμαυρο
Αμπελώνας: Αμύνταιο, θέσεις «Αμπέλια» και «Χελώνες», Single Block ‘Μπάρμπα Γιάννης’, φυτά > 100 ετών
Οινοποίηση: μακρά μεταζυμωτική εκχύλιση, 24μηνη παλαίωση σε βαρέλι, 12μηνη στη φιάλη
Εντυπωσιακό αυτό το Ξινόμαυρο! Ένα ξηρό έργο τέχνης, κρασί καθρέφτης του terroir: φωτεινό χρώμα, τυπική μύτη με αποξηραμένα δαμάσκηνα, φραγκοστάφυλα, ντομάτα και μπαχάρια. Σφιχτή δομή και τιθασευμένες τανίνες συμπληρώνονται από φοβερή οξύτητα και ατελείωτη διάρκεια.

Αμύνταιο Επιλεγμένοι Αμπελώνες 2015, Amyntas Wines
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 11.80€
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Ξινόμαυρο
Αμπελώνας: Αμύνταιο, επιλεγμένοι ορεινοί
Οινοποίηση: 12μηνη παλαίωση σε βαρέλι, 6μηνη στη φιάλη
Επιλεγμένα ορεινά αμπέλια και 12μηνη επαφή με τη δρυ είναι τα υλικά αυτού του υπέροχου, απόλυτα συνεπή στο στυλ Π.Ο.Π. Αμυνταίου. Με ζωηρό ακόμη χρώμα, γεμάτο στόμα και εκφραστική αρωματική παλέτα που ξεκινά από τη βιολέτα και τα φραγκοστάφυλα για να καταλήξει στα γλυκά μπαχαρικά.

Κοντή Καρυδιά 2016, Κτήμα Δημόπουλος
Π.Γ.Ε. Φλώρινα / 13.50€
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 50%, Cabernet Sauvignon 25%, Montepulciano 25%
Αμπελώνες: Αμύνταιο, Ξινό Νερό, αμπελοτόπι «Κοντή Καρυδιά»    
Οινοποίηση: τρύγος & αλκοολική ζύμωση & 9μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια: ξεχωριστά για την κάθε ποικιλία
Το χρώμα και το σώμα είναι άφθονα σε αυτό το πρωτότυπο ερυθρό χαρμάνι. Εξίσου άφθονο όμως είναι και το ώριμο φρούτο στην πυκνή μύτη με το δαμάσκηνο, τα γλυκά μπαχαρικά και τη σοκολάτα να κυριαρχούν.

SXM 2016, Κτήμα Άλφα
Π.Γ.Ε. Φλώρινα / 24.00€
Ποικιλιακή σύνθεση: Syrah 60%, Ξινόμαυρο 20%, Merlot 20%
Αμπελώνες: Αμύνταιο, θέσεις «Παιδιά», «Αλφέτα»    
Οινοποίηση: προζυμωτική κρυοεκχύλιση, μακρά παραμονή του κρασιού με τις λάσπες και ανάδευση, >18μηνη παλαίωση σε λεπτόκοκκο βαρέλι, 12μηνη στη φιάλη
Ένα φοβερό ερυθρό, το βασικό ερυθρό blend του Κτήματος Άλφα. Με μαγικό τρόπο συνδυάζει τα ώριμα αρώματα γλυκιάς φράουλας, μελάσας, μέντας και μπαχαρικών με τη σαρκώδη αγριάδα του στόματος. Η οξύτητα προσδίδει ατελείωτο μάκρος και… άλλο νόημα στην παλαίωση.