Γρανίτα, sorbet ή παγωτό;
Υπάρχει σαφής και σημαντική διαφορά ανάμεσα σ΄ αυτά τα τρία παγωμένα είδη.
Η γρανίτα πρώτα απ’ όλα, είναι χυμός φρούτων με αραιωμένο σιρόπι, τσάι, καφέ ή αφεψήματα και φυσικά με θρυμματισμένο πάγο. Εκείνο που μας συγκινεί σ΄ αυτήν είναι η λεπτή υφή της, η κάπως άγλυκη γεύση της, οι μικροσκοπικοί της κρύσταλλοι που λιώνουν παιχνιδιάρικα πάνω στη γλώσσα και... σαφώς οι λιγότερες θερμίδες της.
Το sorbet περιέχει περισσότερη ζάχαρη από τη γρανίτα και τη σάρκα των φρούτων. Έχει πλουσιότερη υφή και γλυκύτερη γεύση. Συχνά στη σύνθεσή του συμμετέχουν σαμπάνια, λικέρ, κάποιο γλυκό κρασί η αρωματικό απόσταγμα οίνου.
Όσο για το παγωτό, στην ουσία πρωτοεμφανίστηκε τον 18ο αιώνα, όταν οι Ιταλοί ζαχαροπλάστες άρχισαν να προσθέτουν αυγά και γάλα στις γρανίτες και τα sorbet που έφτιαχναν μέχρι τότε. Το αγαπημένο καλοκαιρινό γλύκισμα περιέχει γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, αυγά, αρωματικά και σταθεροποιητές. Τα γαλακτοκομικά τού δίνουν τη βελούδινη υφή. Μπορεί να περιέχει και φρούτα (φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα ανάλογα με το μεράκι του ζαχαροπλάστη) που προσφέρουν γεύση, άρωμα και βιταμίνες. Τα αρώματα, όμως, χρειάζονται σταθεροποίηση. Εδώ εισέρχεται η ζάχαρη που εκτός από τη γλυκύτητα συμβάλλει και στην υφή του παγωτού. Τέλος, οι κρόκοι αυγών διευκολύνουν τη γαλακτοποίηση, και καθιστούν το νόστιμο μίγμα πιο παχύρρευστο.
Σερβίροντας παγωτό
Ο σημαντικότερος σύμμαχος ή εχθρός του παγωτού, ανάλογα με την περίσταση, είναι η θερμοκρασία σερβιρίσματός του.
Γι’ αυτό αποφύγετε τις υπερβολές. Παρόλη τη γοητεία που κρύβουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι... επικίνδυνες.
Αν σερβίρετε το παγωτό σας υπερβολικά σκληρό και παγωμένο θα νεκρώσει τη γεύση σας. Θα είναι αδύνατο να το μυρίσετε ή να το γευτείτε, άρα και να το απολαύσετε.
Αν πάλι σερβιριστεί ζεστό, μαλακώνει, χάνει το σχήμα, τη δροσιά, το γούστο του.