ENG

Νάουσα 2013, Αργατία

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΝΑΟΥΣΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΑΡΓΑΤΙΑ
Εσοδεία: 2013
Κατηγορία: Π.Ο.Π. ΝΑΟΥΣΑ
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Κράσνα Ροδοχωρίου & Λάκκα Γιαννακοχωρίου, Νάουσα
Οινοποίηση: 12μηνη παλαίωση σε δρύινα γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 15,50€ (η τρέχουσα σοδειά του 2015)

Η Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, γεωπόνος ειδικός αμπελουργίας, οινολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Οινοποίησιμες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα», πάντα ήθελε να δημιουργήσει ένα «μεγάλο» Ξινόμαυρο. Μελετώντας για χρόνια τις ελληνικές ποικιλίες και δουλεύοντας στη ζώνη της Νάουσας, συνάντησε τον σύζυγό της, Παναγιώτη Γεωργιάδη, ειδικό σε θέματα συλλογικών δράσεων του οινικού κλάδου, επίσης παθιασμένο με το κρασί, αλλά και με τον τόπο τους. Το αμοιβαίο πάθος τους πήρε σάρκα και οστά το 2000 με τη δημιουργία της οινοποιίας Αργατία.

Η λέξη «Αργατία» αναφέρεται σε έναν πολύ σημαντικό θεσμό της ποντιακής αγροτικής κοινωνίας, ο οποίος θεωρείται ως η υπέρτατη εκδήλωση του συλλογικού πνεύματος στους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς του Πόντου, καθώς προϋποθέτει τη συνεργασία προσώπων για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Υπέρμαχοι αυτής της πρακτικής, αλλά και με εμφανή διάθεση να τιμήσουν την καταγωγή τους, έδωσαν αυτό το όνομα στην οινοποιία τους.

Ως περιοχή της δραστηριότητάς τους επέλεξαν την Νάουσα, τον τόπο όπου ζουν, αλλά και τον οποίο -αμπελουργικά μιλώντας- η ιδιοκτήτρια γνωρίζει σαν την.. τσέπη της. Έστησαν τον αμπελώνα τους, σε δύο περιοχές, την Κράσνα Ροδοχωρίου (υψόμετρο: 270 μ, έδαφος: μέση μηχανική σύσταση) και στη Λάκκα Γιαννακοχωρίου (υψόμετρο: 270 μ, έδαφος: βαριά μηχανική σύσταση), φυτεύοντας και καλλιεργώντας βιολογικά τους περισσότερο ποιοτικούς κλώνους του Ξινόμαυρου, τους V6 και V3, αλλά και άλλες ποικιλίες. τις ερυθρές ποικιλίες Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο και τις λευκές Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι.

Η επιτυχία του Ξινόμαυρου της Αργατίας ήταν άμεση κι όσο τα αμπέλια μεγαλώνουν σε ηλικία, τόσο αυξάνεται και το γευστικό του βάθος. Το διαπιστώσαμε απολαμβάνοντας γι ακόμη μία φορά την εξαιρετική Νάουσα 2013.

Στη σοδειά του 2013, η συμμετοχή σε ποσοστό 60% σταφυλιών από τον αμπελώνα στη Κράσνα και το υπόλοιπο 40% από τη Λάκκα, η 72ωρη κρυοεκχύλισή τους στους 12-14oC και η 12μηνη ωρίμανση των κρασιών σε δρύινα βαρέλια (50% γαλλικά και 50% αμερικανικά 225l και 500l) δίνει μια Νάουσα με χαρακτήρα, τυπικό μπουκέτο και πολυπλοκότητα.

Που μεταφράζονται σε ζωηρό ρουμπινένιο χρώμα και ελαφρώς καστανές ανταύγειες στα χείλη του ποτηριού.
Σε αρώματα δαμάσκηνου και φραγκόσυκου, τα οποία με την ανάδευση αποσύρονται για να δώσουν τη θέση τους στις φυτικές νότες φύλλου ντομάτας, ελιάς και σε γλυκά μπαχαρικά.
Σε γεύση όλο δυναμισμό, με στέρεη δομή και πιο μαλακές τανίνες από αυτές που μας έχει συνηθίσει το σταφύλι, διατηρώντας, ωστόσο, καθαρό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την ωραία, αφυπνιστική του οξύτητα.

Το οινοποιείο της Αργατίας βρίσκεται στο Ροδοχώρι Νάουσας και υποδέχεται τους επισκέπτες, αποτελώντας το ορμητήριο για τους Φίλους του Ξινόμαυρου. Οι δημιουργοί του και ο νεαρός Χριστόφορος Γεωργιάδης με χαρά μας ξεναγούν, ενώ αξέχαστη μένει η γευστική δοκιμή, απολαμβάνοντας τη φανταστική θέα των χωριών της ημαθιώτικης πεδιάδας κάτω από την επιβλητική παρουσία του Βερμίου.