ENG

3rd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Διάφορες ελληνικές ποικιλίες

A A

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3rd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή, με τα ροζέ από διάφορες ελληνικές ποικιλίες (εκτός από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο για τις οποίες έχουμε ήδη γράψει).

Pink Sparkling Aurelia 2021 - Zoinos Winery
Αφρώδες με φινέτσα και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Βλάχικο 75%, Ντεμπίνα 20%, Μπεκιάρι 5% από τη ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο. Παράγεται σύμφωνα με τη μέθοδο Charmat, δηλαδή με τη δεύτερη ζύμωση να γίνεται σε δεξαμενή. Στο ποτήρι έχει ορεκτικό χρώμα μάνγκο. Ξεκινά με μετρημένη αυστηρότητα που δίνει τη θέση της στην τσαχπινιά της ευχάριστης γλύκας στο τελείωμα. Κι όλα αυτά ενώ απελευθερώνει διαδοχικά παλιρροιακά κύματα φράουλας, κόκκινου φρούτου και ζυμών. (Π.Γ.Ε. Ήπειρος)

Σείριος 2021 - Zoinos Winery
Άγουρο φραγκοστάφυλο και φράουλες μπλέκουν με την τσιχλόφουσκα σε αυτό το αχνορόδινο μοποικιλιακό ροζέ Βλάχικο από τους ορεινούς αμπελώνες της Ζίτσα2. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και γεύση δροσιστική, που δεν χάνει στιγμή το νεύρο της. (Π.Γ.Ε. Ήπειρος)

Βίβλινος ροζέ - Κτήμα Βιβλία Χώρα
Φινέτσα και φρεσκάδα φραγκοστάφυλων βάζει στο ποτήρι μας αυτό το παιχνιδιάρικο ροζέ που παράγεται από την -ακόμη- μη ταυτοποιημένη ποικιλία του Παγγαίου Όρους. Γεύση γεμάτη, με λεμονάτη ζωντάνια και αυστηρότητα. Κυκλοφορεί αποκλειστικά σε φιάλες magnum (Ποικιλιακός οίνος)

Ροζέ 2021- Κτήμα Θεόπετρα
Η Λημνιώνα συνδυάζεται εξαιρετικά με το Syrah (70% - 30%) στην παραγωγή αυτού του πιπεράτου ροζέ από τα Μετέωρα, που διαθέτει εκρηκτικό άρωμα ώριμης φράουλας και βατόμουρου. Γεύση μαλακιά, στρόγγυλη, αλλά συγχρόνως με ανάλαφρη αίσθηση φρεσκάδας. (Π.Γ.Ε. Μετέωρα)

Παμίδι ροζέ 2021 - Κτήμα Βουρβουκέλη
Ντελικάτο ροζέ από τη Θρακική ποικιλία Παμίδι με τον ανοικτόχρωμο φλοιό. Με παλ φόρεμα και μύτη λουλουδιών, αποξηραμένων λευκόσαρκων φρούτων και κράνων. Φίνο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς στο στόμα. (Π.Γ.Ε. Άβδηρα)

Άβδηρος ροζέ 2021 – Κτήμα Βουρβουκέλη
4 μέρη Παμίδι και 1 μέρος Syrah συνθέτουν ένα ελκυστικό ημίξηρο ροζέ, με το πρώτο να προσφέρει φινέτσα και τόνους φυτικότητας και το δεύτερο φρούτο και κρεμώδες τελείωμα. Στο στόμα αρωματική πολυπλοκότητα και πικάντικη επίγευση. (Π.Γ.Ε. Άβδηρα)

Μοσχόμαυρο 2021 - Οινοποιείο Πάντου
Ελκυστικό ζωηρόχρωμο ροζέ, με τριανταφυλλένιο και μαρμελαδένιο άρωμα. Εκφραστικό και στο στόμα, το οποίο συνδυάζει ελαφράδα και τραγανότητα σε ένα ευχάριστο σύνολο.  100% Μοσχόμαυρο που καλλιεργείται στα 720 μ. υψόμετρο στην Υδρούσα Φλώρινας.  (Ποικιλιακός οίνος)

Aria 2021 - Κατσάρος Αποστάγματα
Μοντέρνο ροζέ από Μοσχάτο Αμβούργου (ή Μοσχάτο Τυρνάβου). Εφόδιά του, το ορεκτικό, αχνό ροδίζον χρώμα. Η μύτη ροδοπέταλων. Το άρωμά του θα σας ταξιδέψει σε ολάνθιστους κήπους! Στο στόμα, θα χαρείτε την αίσθηση φρεσκάδας και την ευωδιά. (Π.Γ.Ε. Τύρναβος)

Μοσχάτο Τυρνάβου 2021 – Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου
Ακόμη ένα ροζέ από τον Τύρναβο. Φινετσάτο, ανάλαφρο, παιχνιδιάρικο στο στόμα αλλά και στην εμφάνιση. Τα τριαντάφυλλα και τα φρούτα της μύτης κάνουν την εμφάνισή τους και στο στόμα, όπου και εγκαθίστανται για ώρα.  (Π.Γ.Ε. Τύρναβος)

Υπερτέρρα 2021 - Κτήμα Β. Σειτανίδη
Μοσχόμαυρο και Cabernet Sauvignon συνθέτουν ένα ελκυστικό ημίξηρο ροζέ, με το πρώτο να προσφέρει φρούτο και κρεμώδες τελείωμα ενώ το δεύτερο προσθέτει νότες φυτικότητας. Ελαφρύ, με ευχάριστη γλυκύτητα έχει ένα τελείωμα που θα διαρκέσει ολόκληρο το βράδυ… (Ποικιλιακός οίνος)

Λημνία Γη 2021 - Κτήμα Χατζηγεωργίου
Ένα ροζέ από την οινοποιία της Λήμνου που εκμεταλλεύεται τα δώρα και των δύο βασικών ποικιλιών του νησιού: Μοσχάτο Αλεξανδρείας 80% και Καλαμπάκι (Λημνιό) 20%. Μύτη με καθαρά αρώματα τριαντάφυλλου, βατόμουρου, κερασιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο. (Ποικιλιακός οίνος)

Βαβέλ 2021 – Ε.Ο.Σ. Σάμου
Αυγουστιάτης (70%), Φωκιανό (20%) και Λευκό Μοσχάτο (10%) από τους αμπελώνες της Σάμου επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία ενός ημίξηρου ροζέ, όλο φρεσκάδα, σκέρτσο και νοστιμιά. Φωτεινό ανοιχτό τριανταφυλλί, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στα τριαντάφυλλα και τα πετροκέρασα. Ευχάριστη οξύτητα.

Grace 2021 - Anhydrous Winery
Λαμπερό, ανοιχτόχρωμο ροζέ, στην απόχρωση του ροδάκινου από τη Σαντορίνη και τη συνοινοποίηση της βασικής ερυθρής ποικιλίας των νησιών του Αιγαίου, της Μαντηλαριάς (85%), με το αρωματικό λευκό Αηδάνι (15%). Μύτη γεμάτη αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών, ροδάκινων, βερίκοκων και pot-pourri λουλουδιών/βοτάνων. Η ζωηρή οξύτητα και η ελαφρώς τανική επίγευση με νύξεις ορυκτότητας συμβάλλουν στο θελκτικό ταμπεραμέντο του. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

Μμ 2021 - Κτήμα Σιγάλα
Πολύ ιδιαίτερο αυτό το Σαντορινιό ροζέ από ισόποση συμμετοχή του Μαυροτράγανου και της Μαντηλαριάς. Με ζωηρό χρώμα φραγκοστάφυλου και άρωμα που αποκαλύπτει πετροκέρασο και βύσσινο γλυκό. Το στόμα διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και ελαφρώς τανική επίγευση που το καθιστά τέλειο συνοδό των καλοκαιρινών πιάτων. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

ΟυΣύρα 2021 - Οινοποιείο ΟυΣύρα
Μια ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή οινοποίηση Φωκιανού, από το αιγαιοπελαγίτικο νησί της Σύρου. Δίνει ένα όμορφο ανοικτόχρωμο ροζέ, με αρωματική και γευστική φινέτσα. Στη μύτη ανοίγει μπουκέτο εσπεριδοειδών και καλοκαιρινών φρούτων και στο στόμα διαθέτει όγκο σε απόλυτη ισορροπία με την οξύτητα και ευχάριστη επίγευση με πικάντικα τσιμπήματα. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

Venerata Rosa 2021 - Ιδαία Οινοποιητική
Ροζέ κρασί από τη συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών του κρητικού αμπελώνα με Μοσχάτο Σπίνας, όπως αποκαλείται το λευκό Μοσχάτο στο νησί. (Κοτσιφάλι 45%, Λιάτικο 40%, Μοσχάτο Σπίνας 15%). Με φωτεινό σομόν χρώμα και αρώματα λουλουδιών και καλοκαιρινών φρούτων. Εκφραστικό και στο στόμα, το οποίο συνδυάζει μετρημένο όγκο, μήκος, φρούτο και τραγανότητα σε ένα ευχάριστο σύνολο. (Π.Γ.Ε. Κρήτη)

Μαντηλάρι ροζέ 2021 – Κτήμα Μιχαλάκη
Η Μαντηλαριά έχει αποδείξει ότι είναι μια τέλεια ποικιλία για ροζέ, και αυτή η μονοποικιλιακή προσέγγιση από το γνωστό κτήμα της Κρήτης προσφέρει μύτη ξινών φρούτων και ευχάριστη ισορροπία. (Π.Γ.Ε. Ηράκλειο)

These Rose 2021 – Κτήμα Μιχαλάκη
Κι ένα ροζέ blend Κοτσιφαλιού με Syrah από τον αμπελώνα στο Παρθένι Ηρακλείου. Φινετσάτο, με εκφραστικό άρωμα που αποκαλύπτει μπουκέτο ποτ-πουρί, πετροκέρασο και φρέσκια φράουλα. (Π.Γ.Ε. Ηράκλειο)

Μ3 2021 – Κτήμα Μιχαλάκη
Μαντηλαριά, Merlot και  Μοσχάτο. Αυτά είναι τα 3 Μ (σταφύλια με το όνομά τους να ξεκινά από Μ) από τα οποία παράγεται αυτό το Κρητικό ροζέ. Με παλ χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα που αποκαλύπτει τριαντάφυλλα, φράουλες και βατόμουρα. Το στόμα, ευχάριστα ελαφρύ, διαθέτει φινέτσα και επίμονη επίγευση. (Ποικιλιακός οίνος)

M2 medium sweet – Κτήμα Μιχαλάκη
Αυτό το ροζέ αναμειγνύει Μαντηλαριά με Μοσχάτο και το αποτέλεσμα γοητεύει με το άρωμα τριαντάφυλλου και τη γευστική αρμονία. Το στόμα διαθέτει φινέτσα και νεύρο, παρά τα 34 gr/lt σακχάρων. (Ποικιλιακός οίνος)