ENG

5th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Τα Ξινόμαυρα

A A

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 5rd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή, με τα ροζέ από Ξινόμαυρο, μονοποικιλιακά και χαρμάνια.

Aprilis Sparkling Brut Rosé 2023 - Τσιλιλής Κτήμα Θεόπετρα
Ποικιλιακός οίνος / 13.40€
Ροζέ αφρώδες από το οινοποιείο στη σκιά των Μετεώρων και το σπάνιο χαρμάνι Ξινόμαυρο + Λημνιώνα (80% - 20%). Με ορεκτικό παλ χρώμα και εκφραστικό άρωμα που αποκαλύπτει ώριμη φράουλα, βατόμουρο και νότες λευκού πιπεριού. Το στόμα διαθέτει φινέτσα και νεύρο, παρά τα λίγα γραμμάρια σακχάρων. Και η ζωηρή οξύτητα συμβάλλει στο μεσογειακό του ταμπεραμέντο.

Amyndeon Sparkling Rosé Sec 2022 - Amyntas Wines
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 14.50€
Η sec εκδοχή του ροζέ αφρώδους της Ένωσης του Αμυνταίου. Σοβαρό και γεμάτο με απαλό σομόν χρώμα, μύτη κόκκινων φρούτων και φυσαλίδες που κολακεύουν τον ουρανίσκο.

Amyndeon Sparkling Rosé Demi Sec 2022 - Amyntas Wines
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 14.50€
Ελκυστικό ροζέ αφρώδες παράγεται από Ξινόμαυρο με τη μέθοδο Cuve Close. Η σοδειά του 2022 εμφανίζεται με παλ χρώμα, όμορφες φυσαλίδες και αρωματική φρεσκάδα βατόμουρου, ντομάτας, φράουλας. Δροσιστικό και γοητευτικό τελειώνει με τσαχπίνικα γλυκιά νότα.

L’Esprit Du Lac 2023 - Κυρ-Γιάννη
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 16.70€
Εκλεκτό ροζέ Ξινόμαυρο από vieilles vignes που εκμεταλλεύεται όλη την αρωματική παλέτα της ποικιλίας, με εκφραστική μύτη που ξεκινά από τα λουλούδια και φτάνει μέχρι τα κράνα και τα φραγκοστάφυλα. Εξίσου ζωντανό στόμα με πλούσιο σώμα και υπέροχο μάκρος.

Ακακίες 2023 - Κυρ Γιάννη
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 9.60€
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι γνωστό για τα top ροζέ κρασιά του από το Αμύνταιο, όπως οι all time classic Ακακίες, ένα από τα πρώτα κρασιά που απέδειξαν τη ροζέ στόφα του Ξινόμαυρου. Πλούσιο και πιπεράτο κρασί, διαθέτει ζωντανό στόμα, όλη τη δροσιστική οξύτητα, αλλά και τον πλούτο αρωμάτων άγριων φρούτων και ντομάτας της ποικιλίας.

Άλφα Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2023 - Κτήμα Άλφα

Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 20.77€
Παλ φόρεμα και εντυπωσιακή μύτη: αποξηραμένα φρούτα και λουλούδια μπλέκουν με κράνα σε αυτό το ροζέ Ξινόμαυρο. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, συνδυάζει το στυλ λευκού με όγκο και δύναμη.

Eruption Rosé 2023, Noema Winery
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 14.80€
Σοβαρό ροζέ Ξινόμαυρο με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση και θελκτικές νότες βατόμουρου, φράουλας, λεμονιού στη μύτη. Το στόμα διαθέτει όγκο και αυστηρότητα.

Nymphaea 2023 - Amyntas Wines
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 11.70€
Το ήρεμο και ξηρό ροζέ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου διαθέτει χρώμα σολομού και συναρπαστικό άρωμα αγριοφράουλας, ντομάτας, ελιάς.

Αγκαθωτό 2022 - Κυρ-Γιάννη

Π.Γ.Ε. Μακεδονία / 20.00€
Η πιο πρόσφατη ροζέ ετικέτα της Κυρ-Γιάννη είναι ένα single vineyard Ξινόμαυρο από νεαρά αμπέλια στη Γάστρα της Νάουσας. Ώριμο και ταυτόχρονα δροσιστικό, με το ζωηρό χρώμα, την τυπική φρεσκάδα και το νεύρο της ποικιλίας, εμπλουτισμένα από τη 10μηνη παραμονή του σε μεγάλα βαρέλια 2 τόνων. Ένα απολύτως γαστρονομικό ροζέ.

Nouveau Chrisohoou 2023 - Κτήμα Χρυσοχόου
Π.Γ.Ε. Ημαθία / 12.00€
100% Ξινόμαυρο από το γνωστό κτήμα της Νάουσας. Ορεκτικό χρώμα και έντονο κόκκινο φρούτο. Στο στόμα, θα χαρείτε την αίσθηση φρεσκάδας, την ευωδιά και τον γεσυτικό πλούτο που κολακεύει τον ουρανίσκο.

Dianthos 2023 - Boutari
Π.Γ.Ε. Ημαθία / 14.40€
Η Οινοποιία Μπουτάρη είναι master του Ξινόμαυρου και ο σοφιστικέ Δίανθος (γαρύφαλλο) το αποδεικνύει περίτρανα με τα ορυκτά και ανθώδη αρώματα, τον αυστηρό -πλην παντοδύναμο- χαρακτήρα. Από κατάλληλα –για ροζέ– αμπελοτεμάχια της Νάουσας.

Evil Eye 2023 – Nico Lazaridi
Π.Γ.Ε. Μακεδονία / 27.15€
Ξινόμαυρο από αμπελώνα της Νάουσας, που ωρίμασε 5 μήνες με τις φίνες οινολάσπες του. Με παλ φόρεμα, εκφραστικό άρωμα λουλουδιών, κράνων και τη γνωστή βοτανικότητα της ποικιλίας. Στο στόμαδιαθέτει κρεμώδες νεύρο και ντελικάτα αποξηραμένη επίγευση.

Ati Rosé 2023 - Argyrakis Wines

Π.Γ.Ε. Ημαθία / 14.75€
Με αποκλειστική συμμετοχή, πλέον, του Ξινόμαυρου στην ποικιλιακή του σύνθεση, το ροζέ Άτι από τη Νάουσα ωριμάζει 8 μήνες σε δρύινο βαρέλι για να μας εμφανιστεί με εκλεπτυσμένο ύφος και αρωματική ένταση που προτάσσει το ώριμο κόκκινο φρούτο δίπλα σε βοτανικές και πικάντικες νότες και τη φρεσκάδα της οξύτητας στην επίγευση.

Ξινόμαυρο 2023 - Κτήμα Γεροβασιλείου
Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη / 17.00€
Ορεκτικό σομόν φόρεμα και άρωμα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και εσπεριδοειδών για το ροζέ Ξινόμαυρο από το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή. Όλο φρεσκάδα, με επιπλέον εφόδια τη δροσιστική οξύτητα και τον ορυκτό χαρακτήρα στην επίγευση.

Ροζέ Ξινόμαυρο 2023 - Κτήμα Αρβανιτίδη
Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη / 12.40€
Single Vineyard ροζέ Ξινόμαυρο από τον Ασκό Θεσσαλονίκης. Ζωηρό σομόν χρώμα, πεντακάθαρη μύτη που αναδύει ρόδι, φράουλα, βύσσινο, γεύση με την τυπική φρεσκάδα του σταφυλιού, ορυκτή αίσθηση και μάκρος συνθέτουν την προσωπικότητα ενός μοντέρνου, γαστρονομικού ροζέ.

Ξινόμαυρο Rosé Early Harvest 2023 - Τσιλιλής Κτήμα Θεόπετρα
Π.Γ.Ε. Μετέωρα / 16.00€
100% Ξινόμαυρο για αυτό το αχνορόδινο ροζέ από τα Μετέωρα. Εκφραστικό άρωμα κόκκινων φρούτων στη μύτη. Στο στόμα, θα χαρείτε την αίσθηση φρεσκάδας, την ευωδιά και το μακρύ τελείωμα.

Απλά Rosé 2023 - Oenops Wines

Ποικιλιακός οίνος / 14.40€
Ένα υπέροχο blend: 50% Ξινόμαυρο από Νάουσα & Αμύνταιο + 20% Λημνιώνα από Θεσσαλία + 30% Μαυρούδι από Δράμα & Σέρρες. Γεμάτο φρέσκα και ξερά κόκκινα φρούτα είναι αυστηρό, ισορροπημένο, συνδυάζει όγκο, δύναμη και κρεμώδες τελείωμα σε ένα φίνο σύνολο.

Μούσα 2022 – Οινοποιείο Νιβουρλή
Π.Γ.Ε. Πέλλα / 9.50€
Ροζέ με ζωηρό ροζ χρώμα και εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων στη μύτη. Το στόμα διαθέτει όγκο και αυστηρότητα. Με ποικιλιακή σύνθεση: 60% Ξινόμαυρο + 40% Syrah από την Αλμωπία.

Το Μαύρο πρόβατο ροζέ 2023 - Nico Lazaridi
Π.Γ.Ε. Μακεδονία / 14.60€
Άγουρο φραγκοστάφυλο, αχλάδια και αρμπαρόριζα μπλέκουν με την τσιχλόφουσκα σε αυτό το αχνορόδινο ροζέ από Ξινόμαυρο και Syrah (60% - 40%). Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και γεύση δροσιστική, που δεν χάνει στιγμή το νεύρο της.

Μιας Πεταλούδας Τίναγμα 2023 - Κτήμα Βογιατζή
Π.Γ.Ε. Βελβεντός / 10.00€
Με νέο όνομα και ποικιλιακή σύνθεση το ροζέ του κτήματος από τον Βελβεντό. Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο και Τσαπουρνάκος (60% - 30% - 10%) δημιουργούν ένα θαυμάσιο, απολύτως ορεκτικό, φωτεινό ροζέ, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στην ώριμη φράουλα και ευχάριστο όγκο στη γεύση.

Γένεσις 2023 – Κεχρής
Π.Γ.Ε. Μακεδονία / 8.00€
Ξινόμαυρο και Gewürztraminer (85-15%), εκχυλίζουν για λίγες ώρες για να δώσουν ένα ανοιχτό σομόν χρώμα και χαρακτηριστική μύτη που αναδύει αρωματικά βότανα, φραγκοστάφυλο και λουκούμι. Γεύση ελαφριά, δροσιστική με ευχάριστη οξύτητα και υποψία γλύκας στην επίγευση.

Libra 2023 - Blink wines
Ποικιλιακός οίνος / 9.90€
Ελκυστικό ημίξηρο ροζέ από τη συνοινοποίηση Ξινόμαυρου και Μαλαγουζιάς (70% - 30%)  από τους αμπελώνες του Αμυνταίου. Ανοικτόχρωμο, προσφέρει ωραίο μάκρος και ζωντάνια, πλούσιο σώμα και άρωμα φραγκοστάφυλου, καραμέλας αλλά και καρπουζιού. Ωραιότατη και η ελαφρώς γλυκιά επίγευση που κολακεύει τον ουρανίσκο.

Angel Touch 2023 - Dio Filoi
Π.Γ.Ε. Σιάτιστα / 11.00€
Ένα ημίγλυκο ροζέ από τη Σιάτιστα, χαρμάνι Ξινόμαυρου και Μοσχόμαυρου (70% - 30%) που εκμεταλλεύεται την αρωματική παλέτα και των δύο ποικιλιών. Μύτη φραγκοστάφυλου και τριαντάφυλλου. Ζωντανό στόμα, ελαφρύ σώμα, υπέροχο μάκρος.

Ρόζα Ροζέ Ρετσίνα 2023 - Οινοποιείο Κεχρής

Ονομασία κατά παράδοση / 12.00€
Η οικογένεια Κεχρή αναβιώνει την παράδοση της ρετσίνας σε κάθε της μορφή. Εδώ επιστρατεύτηκε 100% Ξινόμαυρο για τη δημιουργία ενός ωραιότατου ζωηρόχρωμου ροζέ, με άγουρα φραγκοστάφυλα, μαστίχα και καπνός να δημιουργούν την αρωματική αντίστιξη. Ένταση στο στόμα και πικάντικο τελείωμα.