ENG

Ένα νέο εργαλείο για τον εντοπισμό του βρεττανομύκητα στα κρασιά

A A

Το Institut Rhodanien (Ινστιτούτο Οίνου στον Ροδανό), μετά από μακροχρόνια έρευνα (2015-2024) που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, το Institut Coopératif du Vin (ICV) και τους αμπελοκαλλιεργητές, και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης., ανακοίνωσε πως εντόπισε τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων Brettanomyces, του γνωστού βρεττανομύκητα, στα ξηρά κρασιά.

Και παρουσίασε το PréviBrett, μια δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή που διευκολύνει την πρόβλεψη της εμφάνισης ανεπιθύμητων οσμών.

Πως λειτουργεί;

Οι οδηγίες είναι οι εξής:

Αφού δοκιμάσετε όλους τους οίνους στο τέλος της αλκοολικής ζύμωσης (ή και της μηλογαλακτικής) για να εντοπίσετε τους πιο ευαίσθητους και να αυστηροποιήσετε την παρακολούθησή τους, το μόνο που έχετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της παλαίωσης είναι να εισάγετε στην εφαρμογή το όνομα του κάδου ή του βαρελιού, τη θερμοκρασία του, την περιεκτικότητα σε ελεύθερο SO2 και τον αλκοολικό τίτλο του κρασιού.

Στη συνέχεια, το προγνωστικό μοντέλο υπολογίζει ένα επίπεδο κινδύνου. Εάν ο κίνδυνος είναι υψηλός, το PréviBrett -χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή που διατίθεται στον ιστότοπο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV), ο οποίος λαμβάνει υπόψη το pH, τη θερμοκρασία και τον αλκοολικό τίτλο κάθε οίνου-, συνιστά είτε την αύξηση της συγκέντρωσης του ενεργού SO2, είτε τη μείωση της θερμοκρασίας της κάβας, καθώς η θερμοκρασία κάτω από 14°C είναι ιδανική για την επιβράδυνση της ανάπτυξης των μικροοργανισμών.

https://www.institut-rhodanien.com/page/previbrett