Η απότομη αύξηση στη ζήτηση των αφρωδών κρασιών μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τις αλλαγές στη ‘γεύση’ και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Πάντως, πίσω από τη μεγάλη παγκόσμια επιτυχία τους, κυρίως, βρίσκεται η αποσύνδεσή τους από την εποχικότητα της κατανάλωσης. Δηλαδή, πλέον, δεν ανοίγουμε αφρώδη κρασιά μόνο την πρωτοχρονιά, σε γάμους και γενέθλια. Στην εποχή μας, η κατανάλωση των φυσαλίδων τείνει να γίνει πιο ‘κανονική’, σχεδόν καθημερινή π.χ. ως απεριτίφ ή για την παρασκευή κοκτέιλ.
Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει και ο πλουραλισμός της προσφοράς, που χαρακτηρίζεται από προτάσεις σε κάθε χρώμα, γλυκύτητα, ποικιλιακή σύνθεση και -εξίσου σημαντικό- από ευρύτερο φάσμα τιμών. Έτσι, τα αφρώδη κρασιά απευθύνονται πλέον σε μεγαλύτερο φάσμα καταναλωτών.
Η παγκόσμια αγορά των αφρωδών
Πηγή: O.I.V. (Απρίλιος 2020)
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Τα τελευταία 20 χρόνια η παραγωγή των αφρωδών κρασιών αυξήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, για να ανταποκριθεί στην υψηλή παγκόσμια ζήτηση. Το 2018, έφτασε για πρώτη φορά τα 20 εκ. hl, με συνολική αύξηση 57% από το 2002, δηλαδή με έναν μέσο όρο +3% ετησίως.
Ενώ πριν από την οικονομική κρίση του 2008, τα αφρώδη αντιπροσώπευαν περίπου το 5% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής οίνου, πρόσφατα έφτασαν στο 7% (σημειώνοντας το 2017 το ρεκόρ 8%).
Η παραγωγή των αφρωδών είναι πολύ συγκεντρωμένη. Σχεδόν το 50% του συνολικού όγκου παράγεται στην Ιταλία (27%) και τη Γαλλία (22%).
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Από τις αρχές του 21ου αιώνα, η παγκόσμια κατανάλωση των αφρωδών κρασιών έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. Η ζήτηση αυξήθηκε σταθερά κατά την περίοδο 2002-2018, με μοναδική εξαίρεση τη διετία 2009-2010, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις τους. Έκτοτε, η σταθερή αύξηση της κατανάλωσης οδήγησε το 2018 στα 19 εκ. hl.
Το μερίδιο των αφρωδών στην παγκόσμια κατανάλωση κρασιών αυξήθηκε από 5% το 2002 σε 8% το 2018.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
Και οι διεθνείς συναλλαγές των αφρωδών έχουν ενταθεί από τα τέλη του περασμένου αιώνα.
Το 2018 ο όγκος των εξαγωγών τους παγκοσμίως ήταν 8.9 εκ. hl που αντιστοιχούν στο 9% των συνολικών εξαγωγών κρασιού, ενώ η αξία τους έφτασε το ιστορικό υψηλό των 6.2 δις€ που αντιπροσωπεύει το 20% της αξίας όλων των εξαγωγών οίνου.
Ο δείκτης παγκοσμιοποίησης της αγοράς (παγκόσμιες εξαγωγές / παγκόσμια κατανάλωση) μας δίνει μια ιδέα για το πόσα από τα αφρώδη που καταναλώνονται παγκοσμίως προέρχονται από εξαγωγές. Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ τα αφρώδη κρασιά συμμετείχαν λιγότερο -σε σχέση με τα ήρεμα- στο διεθνές εμπόριο, η τάση αυτή, ξεκινώντας από το 2016, έχει αντιστραφεί. Για το 2018 αυτό το μερίδιο για τα αφρώδη κρασιά είναι 48% ενώ για τα ήρεμα 43%. Με άλλα λόγια, για κάθε δύο φιάλες αφρώδους κρασιού που ανοίγονται παγκοσμίως, η μία έχει διασχίσει τα σύνορα τουλάχιστον μίας χώρας.
Φυσικά, το 2020, ο κορονοϊός, τα lock-down, το κλείσιμο των εστιατορίων και των bars, η απαγόρευση των συναθροίσεων και των εορτασμών αφήνουν βαριά σκιά πάνω στα στοιχεία της κατανάλωσης των αφρωδών, η οποία από τον Μάρτιο εμφανίζει απότομη μείωση.
Ολόκληρο το άρθρο στο Wine Plus magazine No. 60 - Δεκέμβριος 2020