ENG

Με διατροφική επισήμανση η ετικέτα των κρασιών από το 2024

A A

Σύμφωνα με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική (ΚΓΠ 2023-2027) της ΕΕ, από το 2024 στις ετικέτες των κρασιών θα αναγράφεται η θερμιδική τους αξία, ενώ ένας κωδικός QR θα οδηγεί στον ιστότοπο της οινοποιίας όπου θα αναφέρονται και τα συστατικά του κρασιού.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η θερμιδική αξία θα αναγράφεται στην ετικέτα με το σύμβολο E (ενέργεια) και έναν αριθμό που θα δείχνει το θερμιδικό επίπεδο. Θα υπάρχει ακόμη στην ετικέτα και ένας κωδικός QR για πρόσβαση (μέσω smartphone) στον ιστότοπο της οινοποιίας που θα δείχνει το ενεργειακό περιεχόμενο της φιάλης και τα συστατικά του οίνου (εξαιρουμένων των αλλεργιογόνων).

Στόχος η αυξημένη διαφάνεια προς τους καταναλωτές. Και όπως υποστηρίζει η Copa-Cogeca, δηλαδή ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός αγροτικός φορέας, οι ηλεκτρονικές τεχνολογίες επισήμανσης είναι πλέον οι κατάλληλες για την παροχή ολοκληρωμένων και ακριβών πληροφοριών αποφεύγοντας τη διακοπή των εμπορικών ροών.

Βεβαίως, απομένει να δούμε τις διατάξεις της εφαρμογής του κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι οινοποιοί θα πρέπει να ετοιμάζονται για νέες ετικέτες και προσαρμογές στα websites τους.