Ο Διεθνής Οργανισμός Aμπέλου και Οίνου (O.I.V.) ανακοίνωσε τα ετήσια στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση κρασιού.
Σε σύγκριση με το 2015, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού εμφανίζει 3% μείωση. H Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση (50,9 εκ. hl) και ακολουθούν η Γαλλία (43,5 εκ. hl) και η Ισπανία (39,9 εκ. hl). Στη Νότιο Αμερική η ποσότητα της παραγωγής επηρεάστηκε από τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες με σημαντική πτώση στην Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βραζιλία.
Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού, από την άλλη, παραμένει σταθερή (από το 2009!!) στα 242 εκ. hl. Οι Αμερικανοί (Η.Π.Α.) καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα (31.8 εκ. hl.), οι Γάλλοι 27 εκ. hl, Ιταλοί 22.5 εκ. hl, Γερμανοί 20.2 εκ. hl και Κινέζοι 17.3 εκ. hl.
Η κατανάλωση του κρασιού στις Η.Π.Α. και την Κίνα έχει αυξηθεί, ενώ στη Γαλλία και την Ισπανία έχει παραμείνει σταθερή.
Και όσον αφορά στις οινικές εμπορικές συναλλαγές, παρατηρείται μια μικρή πτώση στον συνολικό όγκο (- 1,2%) και μία αύξηση στην αξία (+2%).