ENG

OIV: Στατιστικά 2024 – Προκλήσεις & Ευκαιρίες

A A

Στις 29 Νοεμβρίου, η Διεθνής Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (OIV), για να γιορτάσει την 100η επέτειό της πραγματοποίησε ένα καταπληκτικό συνέδριο. Ο γενικός διευθυντής John Barker άνοιξε την εκδήλωση με μια επισκόπηση των δεδομένων του τελευταίου αιώνα, υπογραμμίζοντας τις εξελίξεις στην αμπελουργία, την παραγωγή, την κατανάλωση και το διεθνές εμπόριο οίνου. «Η ιστορία που προκύπτει είναι η ιστορία ενός ανθεκτικού τομέα που έχει προσαρμοστεί και μάλιστα έχει αυξήσει την αξία του παρά τις αλλαγές και τις ανακατατάξεις που αντιμετώπισε», δήλωσε ο Barker.

Υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρώπης τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση κρασιού. «Οι μεγαλύτερες προκλήσεις έγκεινται στην αντιμετώπιση της βιωσιμότητας, στην κατανόηση της μεταβαλλόμενης καταναλωτικής συμπεριφοράς και στον καθορισμό της θέσης του κρασιού στην κοινωνία», δήλωσε ο Barker, πριν δώσει τον λόγο στον Giorgio Delgrosso, επικεφαλής του τμήματος Στατιστικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Ιστορικά χαμηλή παραγωγή
Ο Giorgio Delgrosso παρουσίασε τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή οίνου, με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν από 29 χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της παγκόσμιας παραγωγής. Η τρέχουσα εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή οίνου (εξαιρουμένων των χυμών και του γλεύκους) ανέρχεται σε 227-235 εκατ. εκατόλιτρα, με μέσο όρο 231 εκατ. εκατόλιτρα. Η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος συνεισφέρων, παράγοντας 139 εκατ. εκατόλιτρα, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε τη χαμηλότερη συγκομιδή του αιώνα - πέφτοντας ακόμη και κάτω από την ιστορικά χαμηλή απόδοση του 2017.

Σύμφωνα με τον Delgrosso, η μόνη μικρότερη εσοδεία στην πρόσφατη ιστορία ήταν το 1961. Οι λόγοι αυτής της μείωσης είναι σαφείς: η κλιματική μεταβλητότητα και το απρόβλεπτο των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία, έχουν επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια παραγωγικότητα.

Η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (-23%). Αντίθετα, η Ισπανία παρουσίασε αύξηση 18%, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιαίτερα παραγωγική περιοχή La Mancha. Η Ιταλία είδε επίσης μια μέτρια ανάκαμψη από τη χαμηλή παραγωγή του 2023, επιτυγχάνοντας αύξηση 7% και ανακτώντας τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η παραγωγή οίνου το 2024 παρέμεινε κάτω από τον μέσο όρο. Μόνο η Πορτογαλία (0%) και η Ουγγαρία (+19%) πέτυχαν μέσες ή ανώτερες του μέσου όρου αποδόσεις. Οι προκαταρκτικές προβλέψεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνουν μια ελαφρώς κατώτερη του μέσου όρου συγκομιδή σε σύγκριση με το 2023. Στο νότιο ημισφαίριο, η παραγωγή έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, κυρίως λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών.

«Οι τάσεις αυτές αναδεικνύουν τον αυξανόμενο αντίκτυπο των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών συνθηκών στον αμπελοοινικό τομέα και την επείγουσα ανάγκη για προσαρμοστικές στρατηγικές και ανθεκτικές αμπελουργικές πρακτικές», δήλωσε ο Delgrosso. Σημείωσε επίσης ότι ο χαμηλότερος όγκος παραγωγής, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης σε ορισμένες περιοχές.

Από την πλευρά της ζήτησης, ο Delgrosso έδωσε έναν πιο αισιόδοξο τόνο: «Οι παρατηρήσεις δείχνουν σχετικά θετικές τάσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, το παγκόσμιο εμπόριο οίνου σημείωσε αύξηση 2% σε όγκο και μείωση 2% σε αξία. Αυτό υποδηλώνει δυνητικά αυξανόμενη ζήτηση, μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις και ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να τονώσει τις καταναλωτικές δαπάνες και παράλληλα να ελαφρύνει το κόστος παραγωγής».

Ανακοινώθηκε η Ημέρα Αμπέλου και Οίνου
Κλείνοντας τους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του OIV Yvette van der Merwe τόνισε τη σημασία της προόδου και της καινοτομίας: «Ο κλάδος μας πρέπει να προσαρμοστεί. Πειραματιζόμαστε με ποικιλίες σταφυλιών, επανεξετάζουμε τις μεθόδους μας και, το σημαντικότερο, δεσμευόμαστε για τη βιωσιμότητα». Τόνισε επίσης τον μετασχηματιστικό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση του τρόπου καλλιέργειας, παραγωγής και διανομής του κρασιού. «Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά να παρακολουθούμε τους αμπελώνες με ακρίβεια, να αναλύουμε τις τάσεις της αγοράς και να δημιουργούμε εξατομικευμένες εμπειρίες για τους καταναλωτές», δήλωσε.

Ολοκληρώνοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις, η van der Merwe ανακήρυξε την 29η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Αμπέλου και Οίνου. Η ημερομηνία θα υποβληθεί προς έγκριση στην επόμενη Γενική Συνέλευση του OIV, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου 2025 στη Μολδαβία.